Početna Beba Zaštitite dete od prolećnih virusa

Zaštitite dete od prolećnih virusa

 

Iako proleće budi pozitivne emocije u svima nama, roditeljima zadaje mnogo muka jer se upravo tada njihovi bebironi najviše razboljevaju usled nejezde raznih virusa…

Thinkstock

Mnogo je virusa koji “napadaju” decu u najranijem uzrastu. Opisaćemo samo one zbog kojih se roditelji najčešće obraćaju pedijatru jer uzrokuju brojne infekcije pri prelasku sa zime na proleće.

1. Problemi sa nosićem i grlom
Brojni prolećni virusi “vole” da se “usele” u sluzokožu organa za disanje. Oni tamo prodiru u unutrašnjost finih ćelija sluznice i uništavaju ih, stvarajući, pritom, ogromne količine sekreta koji bebe teže izbacuju jer ne umeju da istresu nos, pa im se sekret sliva niz grlo izazivajući širenje infekcije. Mada ovaj zdravstvani problem izgleda bezazleno, ne treba ga zanemariti. Nosić treba što češće čisititi (kod beba se to uspešno radi gumenom pumpicom), a poželjno je male bolesnike terati da unose što više tečnosti u organizam kako bi se grlo što pre “ispralo” i virus “oterao”. Vitamin C svakako će vam pomoći u ovoj borbi.

2. Uporni kašalj
Virus, naravno, napada i grlo, koje tada otekne, što utiče na smanjenje bebinog apetita, a pomenuti sekret iz nosa, uz direktno oštećenje sluznice virusom, često prouzrokuje uporan i dosadan kašalj. On često zbuni roditelje koji misle da dete “kašlje iz pluća” i da se infekcija spustila na bronhije. Treba znati da se sekret NE SPUŠTA u pluća, jer na sluzokoži postoje ćelije koje imaju “dlačice” koje “guraju” sekret odozdo na gore. Tako se sadržaj iz bronhija vraća ka grlu i doprinosi da dete kašlje. Zbog toga se ovaj kašalj svrstava u nadražajni.
Naravno, virus (a ne sekret) može da se naseli i u sluzokožu bronhija pa da “napravi” bronhitis ili, nažalost, zapaljenje pluća. Srećom, najveći broj ovakvih virusa najviše “voli” gornje disajne puteve. Razni čajevi i biljni sirupi protiv kašlja pomoći će u “isterivanju” sekreta iz grla.

3. Laringitis (upala glasnih žica)
Veliki broj prolećnih virusa napada grkljan, uključujući i glasne žice. Tada nastaje zapaljenje – laringitis, koji se manifestuje promuklim kašljem koji zvuči kao lavež. On se skoro uvek javlja bez povišene temperature, ali ako se ona i pojavi, nikad ne prelazi8 38,5 stepeni C. Ukoliko dete ipak dobije visoku temperaturu, radi se o nekom drugom virusu. Tada je vaš mališan klonuo, nerado uzima hranu, temperatura se teško skida, brzo “skače” i prvih dana nema kašlja, a nosić lagano curi. Na sreću, sve ovo ne traje duže od nedelju dana.
Međutim, dešava se da se situacija otme kontroli i da se bebino zdravstveno stanje iskomplikuje. Tada pedijatri najčešće imaju posla sa zapaljenjen srednjeg uva, a kod starije dece i sa upalom sinusa.

4. Zapaljenje srednjeg uha
Ovo oboljenje mora da dijagnostikuje lekar. Roditelji uglavnom registruju snažan bol, beba ručicom povlači uho, bolno i dugo plače, a neretko se dešava da iz obolelog uha curi žućkasta tečnost. Uz pravovremenu i redovnu antibiotsku terapiju, infekcija će brzo biti izlečena. Važno je da se bebin nosić redovno čisti (ispiranjem fiziološkim rastvorom, uz odgovarajuće kapi za nos), jer se na taj način smanjuje verovatnoća nastanka nove upale srednjeg uha.

5. Stomačni virus
Ovu infekciju izaziva jedan uporni mikroorganizam koji se lako “useli” u bebin stomačić. Njegovo prisustvo praćeno je povraćanjem, prolivom, često grčevima i povišenom temperaturom. Beba je neraspoložena, odbija hranu, a često i tečnost. U ovakvim situacijama, koje ne traju duže od nekoliko dana, beba treba da bude na dijeti koja podrazumeva ishranu isključivo majčinim mlekom, barenim povrćem i žitaricama (krompir i pirinač). Obroci ne smeju da budu obilni, ali treba da su česti. Beba će u ovom periodu sigurno izgubiti na težini – to neka vas ne plaši – bebironi to brzo nadoknade.
Nemojte dozvoliti detetu da alavo unosi tečnost u organizam, pogotovo posle povraćanja, jer će to dodatno isprovocirati mali stomak. Treba piti gutljaj po gutljalj, uz obavezne pauze.

Ne zaboravite na ovo:
* Čištite nosić redovno, ne obazirite se na to što se dete buni. Samo prohodan nos omogućiće normalno disanje i bolju ishranu.
* Dajte detetu dovoljne količine tečnosti (čajevi, blagi sokići)
* Spuštajte mu visoku telesnu temperaturu lekovima i tuširanjem mlakom vodom. Visoka temperatura povećava gubitak tečnosti iz organizma, otežava uzimanje obroka, a pogoršava ionako loše stanje deteta. Oprez! Deci NE SMETE davati aspirin (anbol, midol). Na raspolaganju su vam sirup i čepići za tu namenu (paracetamol, brufen). Dobra i sistematska borba protiv visoke temperature je najbolji način da se spreči eventualna pojava “frasa” (febrilnih konvulzija).
* Priuštite malom bolesniku više ljubavi i pažnje nego obično, dete to očekuje i mnogo mu znači u ovim danima.

T1:
BOLJE SPREČITI NEGO LEČITI
Sa smenom godišnjih doba dolaze i mikroorganizmi, naročito kad temperatura vazduha počinje da raste. Njih ne možete da izolujete iz vazduha, ali možete svoje dete da pripremite na njihov dolazak.
Jačajte bebin imunitet tako što ćete ga od malih nogu “filovati” svežim voćem i povrćem, svežim prirodnim sokovima, intergralnim (ne belim) žitaricama. Ovakvim načinom ishrane dete će u organizam uneti dovoljnu količinu minerala i vitamina.
Izvodite ga redovno u šetnju. Nemojte čekati samo sunčane i tople dane, uz adekvatnu odeću, i bebi će prijati čist vazduh.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here