Početna Beba Razvoj Sve o prevremeno rodjenim bebama

Sve o prevremeno rodjenim bebama

Thinkstock

Kada beba može da izađe iz inkubatora?

Inkubatori se prvenstvano koriste da bi se postigli termoneutralni uslovi za prevremeno rođenu decu. Zato je jedan od bitnih kriterijuma za prevođenje iz inkubatora u krevet, sposobnost deteta da očuva telesnu temperaturu. Beba se obično prevodi iz inkubatora, kada je njeno kliničko stanje stabilno i kada joj je telesna masa od 1.700 do 1.800 grama.

Koliko bebe rođene pre termina ostaju u bolnici?

Prevremeno rođene bebe ostaju u bolnici u zavisnosti od toga koliko su ranije rođene i kakvo je njihovo zdravstveno stanje. Ukoliko su nezrelije sa manjom telesnom masom, te bebe u bolnici ostaju duže, jer im je pomoć lekara specijaliste duže potrebna.

Kako da negujem prevremeno rođenu bebu?

Trebalo bi dnevno da dobija na težini od 20 do 30 grama
Vašoj bebi treba mnogo pažnje, nežnosti i topline. Zato je često posećujte i ostvarite blizak kontakt sa njom. Dodirujte je, tepajte joj. Beba će zapamtiti taj dodir i boju vašeg glasa. Nakon otpusta iz bolnice neophodne su redovne kontrole i skrininzi u skladu sa preporukom lekara.

Da li prevremeno rođena beba može normalno da se doji?

Svaka kap vašeg mleka je od neprocenjivog značaja za svako novorođenče, a naročito kada je ono prevremeno rođeno ili bolesno. Pošto nedonošče, obično ne može da sisa dok malo ne ojača, najbolje je da izmlazate svoje mleko koje se bebi može davati pomoću sonde.

Koliko treba da napreduje mesečno?

Koliko će prevremeno rođena beba da napreduje mesečno zavisi o njenog kliničkog stanja. Ukoliko je ono stabilno, dok je u bolnici trebalo bi dnevno da dobija na težini od 20 do 30 grama.

Kada će da stigne svoje vršnjake u rastu i razvoju?

Kada će nedonošče da stigne svoje vršnjake u rastu i razvoju zavisi od genetike, sredine, da li ima neko hronično oboljenje, neurološke probleme i sl. Međutim, ako nije bilo komplikacija, do uzrasta od tri godine, prevremeno rođena beba može da stigne svoje vršnjake.

Pročitajte i..Da li beba sme da spava sa cuclom u ustima?

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here