Početna Beba Razvoj Rizik od razvoja astme veći je kod onih beba čiji očevi puše

Rizik od razvoja astme veći je kod onih beba čiji očevi puše

Rizik od astme, posebno nealergijskog oblika, dodatno se povećava ako je otac počeo da puši pre petnaeste godine. Njegova zavisnost utiče na razvoj nerođenog deteta.

čovek

Očeva zavisnost o cigaretama utiče na zdravlje nerođenog deteta, tvrde norveški naučnici sa Univerziteta Bergen koji su analizirali zdravstvene kartone 13.000 ljudi. Bebe čiji su očevi pre začeća pušili, imaju veći rizik od razvoja astme, piše Daily Mail.

Nealergijski oblik astme češći je kod dece čiji otac je pušač, a rizik se dodatno povećava ako je otac počeo da puši pre petnaeste godine života. Takođe, što je otac duže konzumirao cigarete to je i rizik od astme bio veći. Naučnici međutim nisu našli vezu između majčinog pušenja pre začeća i astme.

“Ovo je prva studija koja je istražila vezu između očeve pušačke zavisnosti i razvoja astme kod deteta. S obzirom na rezultate, možemo zaključiti da bilo zagađenje vazduha ili izloženost hemikalijama, može uticati na nerođeno dete”, istakla je jedna od istraživačica dr Sesil Svans.

Prethodna istraživanja utvrdila su da pušenje, ishrana i alkohol utiču na genetski kod koji se prenosi na sledeću generaciju spermom i oplođenim jajašcem. Tako ako je majka ili otac pre rođenja deteta iskusio određeno razdoblje gladi, njihovo dete će se lakše nositi s nedostatkom hrane jer mu je to zapisano u genetskom kodu.

Izvor: Daily Mail, M. G.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here