Početna Beba Razvoj Od pelena do noše

Od pelena do noše

Za mnoge roditelje period odvikavanja od pelena je, ipak, prilično stresan. Eksperti kažu da je osnovni razlog muka i neuspeha to što navikavanje na nošu počinje pre nego što je dete spremno. Pritisak ostalih članova porodice ili roditelja vršnjaka vašeg deteta koji već koriste nošu, često prisiljava mame i tate da požure svoje dete, što neće rezultirati uspehom.

nosa

SPREMNO ILI NE?

Kako da procenite da li je vaše dete spremno na ovaj veliki korak? Najvažniji znak je da dete zna kada oseća potrebu da kaki ili piški. Mališan će vam to reći ili pokazati svojim ponašanjem (na primer, stisnuće pelenu). Dete, takođe, mora da bude na takvom nivou da može da sprovodi jednostavne radnje kao što je skidanje pantalonica.

Uspostavljanje kontrole nad radom bešike i debelog creva nešto je što će dete vremenom samo steći i zato nema nikakve svrhe da ga požurujete. U tome uzrast ne igra nikakvu ulogu – važno je ne započinjati ništa pre navršenih 18 meseci. Do četvrte godine trebalo bi da potpuno savlada ovu “veštinu”.

KADA ZAPOČETI

Kada primetite da je dete spremno, odredite vreme za početak “treninga”. Roditelj treba da bude skoncentrisan na odvikavanje i da se ponaša opušteno. Vremensko određivanje okončavanja treninga izazvaće stres i kod vas i kod deteta. Generalno, proleće i leto su najbolji periodi za proces odvikavanja zbog toplog vremena. Vaše dete će više vremena provoditi napolju, pa će i male “nezgode” biti lakše savladane, a letnja odeća je lakša, te će je dete lakše skidati.

PRIPREMITE SE

Pre nego što počnete da ga odvikavate, pripremite svoje dete za ono što ga čeka. Dozvolite mu da vas vidi dok koristite toalet da bi shvatilo šta se od njega očekuje. Takođe, povedite dete u kupovinu donjeg veša i podstaknite ga da samo izabere gaćice sa slikom svog omiljenog lika iz crtanog filma. To može da bude sasvim dobar početak.

HAJDE DA TO OBAVIMO!

Razgovarajte sa detetom i objasnite mu šta nameravate da uradite i budite sigurni da mu se ideja dopala. Prvog dana odvikavanja obucite mu gaćice, pokažite mu gde se nalazi noša i recite mu da može da sedne na nju kada oseti da mu se piški ili kaki. Posle korišćenja noše pokažite detetu kako da obriše guzu (kod devojčica od napred ka nazad, zbog sprečavanja prenošenja bakterija) i svaki put mu operite i obrišite ruke.

Podsetite mališana da koristi nošu pre obroka, pre izlaska napolje, kao i onda kada nije piškilo nekoliko sati. To će biti sasvim dovoljno. Vodite računa da vaše podsećanje ne pređe u “kvocanje”.

PODSTIČITE DETE

Pohvalite svoje dete svaki put kada upotrebi nošu, ali i kada izostane “rezultat”. Učinite to pred tatom i drugim članovima porodice. Izbegavajte da ga grdite i prekorevate. Stalno imajte na umu da dete želi da vam ugodi i da uradi nešto zbog vas. Istovremeno, budite svesni da ono ipak ograničeno kontroliše ove radnje. Svaki put kada uspešno upotrebi nošu, zalepite nalepnicu u obliku srca na vrata frižidera. To je odličan podstrek.

“NEZGODACIJE”

Dok budete skidali “napunjene” gaćice sa guze svog deteta, pomislićete da su pelene bile mnogo praktičnije. To je trenutak kada morate duboko da udahnete, da se nasmešite i kažete: “Nije važno. Sledeći put će biti bolje.” “Nezgodacije” uznemiravaju dete više nego roditelja, pa morate da ga ohrabrite i uverite da se ništa strašno nije desilo.

Naravno, ponekada je teško biti strpljiv. Ukoliko vas “nezgode” izbacuju iz takta, najbolje je da napravite “pauzu” u procesu odvikavanja. Recite detetu da ćete pokušati sa nošom narednog dana. Ukoliko je proteklo nedelju dana ili duže, a svakodnevno se dešavaju brojne “nezgode”, onda je to znak da vaše dete još nije spremno za ovaj poduhvat. Pokušajte ponovo za nekoliko meseci.

TOKOM NOĆI

Detetu će još izvesno vreme biti potrebne pelene tokom noći ili poslepodnevnog spavanja. Sve dok se ne probudi suve pelene ili dok ne prespava veći deo noći samo sa jednom, ne oblačite mu gaćice tokom noći.

U KUĆI I IZVAN NJE

Najbolje je da prve nedelje odvikavanja najveći deo vremena provedete kod kuće. Međutim, doći će i vreme kada ćete ići sa detetom napolje. Kada krenete u šetnju, ponesite “prvu pomoć” za male nezgode – rezervnu odeću, gaćice, vlažne maramice i pamučni ubrus, kao i plastične vrećice.
U slučaju da će dete duže vremena provesti u kolicima ili kolima, obucite mu “pul ap” pelene (skidaju se kao gaćice, ali su napravljene od istog materijala kao i pelene). Doduše, problem sa ovim tipom gaćica jeste to što ih deca “doživljavaju” kao pelene, a mnogo su skuplje od njih. Zato treba da podsećate dete da koristi toalet kada god je to moguće.

OSOBA ZA ČUVANJE

Ukoliko vaše dete ide u obdanište, ili ga čuva neka druga osoba, treba da ih obavestite o programu odvikavanja. U tom slučaju, najbolje je da započnete odvikavanje od pelena tokom vikenda, da biste stekli uvid u ponašanje svog deteta i da biste o tome mogli da obavestite vaspitačicu ili ženu koja ga čuva. Ako dobro koordinirate ovaj program, uspeh ne može da izostane.

Kada je u pitanju predškolska ustanova u koju idu i starija deca, velike su šanse da će vaše dete, kada vidi starije drugare da koriste nošu, biti dobro motivisano da i ono “odraste”.

Autor: Life Content

1 KOMENTAR

  1. Tekst je super! Mi pokusavamo da se naviknemo na nosu, ali ne ide nam bas najbolje. Uskoro punimo 2.godine i svi iz okoline nam kazu da smo zakasnili sa navikavanjem na nosu, da smo trebalai da to uradimo jos sa 12.meseci, i da zbog toga teze prihvata nosu… Ovaj tekst me je malo ohrabrio, jer vidim da jos nije spremna i da sve “metode” koje smo pokusali samo izazivaju kontra efekat, tako da cemo sacekati jos malo sa nosom 🙂

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here