Početna Beba Razvoj Nekoliko načina da odviknete dete od cucle

Nekoliko načina da odviknete dete od cucle

Kada dođe vreme da se zauvek rešite cucle, taj poduhvat bi mogao da bude teži nego što ste očekivali. Bez obzira na stres, plač i kuknjavu, morate da zapamtite da je važno rešiti se cucle, da bi se zubi vašeg mališana pravilno razvijali i da bi uspešno savladao govor. Zato, izaberite jednu od oprobanih metoda i izbacite varalicu iz upotrebe zauvek.

cucla

Sistem nagrađivanja

Sistemom nagrađivanja možete pomoći detetu da samo odluči kad će se odreći cucle. Napravite tablicu i svaki put kada dete odluči da zaspi bez cucle, dajte mu zvezdicu. Kad sakupi određeni broj zvezdica, dobiće posebnu nagradu. Nagrada može da bude igračka koju vaše dete dugo želi, odlazak u „Mek”, na klizanje ili u zoološki vrt. Uz ovu metodu dete može samo da odluči kada neće koristiti cuclu, sve dok je se u potpunosti ne odrekne. Ovo je najsporiji proces, ali je najbolji za razvijanje osećaja odgovornosti.

Isecite lažu

Ovo možda nije najprivlačniji način za odvikavanje od cucle, ali vredi pokušati. Uzmite detetu varalicu kada je ne bude koristilo, pa je odsecite do plastike. Objasnite detetu da se cucla pokidala i da ne može da se popravi. Recite mu da može da zadrži plastični deo ako to želi. U sledećih nekoliko dana vaše dete bi trebalo da zaboravi na cuclu.

Bacite cuclu

Ako mislite da vam nijedna od navedenih metoda neće upaliti, uvek možete po najjednostavnijem sistemu da bacite varalicu i da kažete da je odneo komšijski pas. Ako ste čvrsti i pridržavate se odluke, vaše dete će verovatno plakati narednih nekoliko dana, ali će vremenom odustati.

Grozan ukus

Ova metoda može da bude uspešna, pa treba pokušati. Kao i svaki roditelj, sigurno znate koje ukuse vaše dete voli, a koje odbija i da prinese ustima. Dok ne obraća pažnju, umočite cuclu u hranu ili začin koje vaše dete ne voli i dajte mu je. Dete će povezati loš ukus sa cuclom i prestaće da je koristi. Poenta je da ovaj postupak odvikavanja ponavljate, ako je vaše dete uporno da koristi cuclu. Ako svaki put bude doživelo negativnu senzaciju stavljanjem cucle u usta, u jednom trenutku će sigurno odustati.

Poklonite cuclu

Ako imate prijatelje ili komšije koji imaju malo dete koga vaš mališan voli i poznaje, iskoristite tu priliku i rešite se cucle. Recite detetu da je njima potrebna cucla za njihovu bebu i zamolite dete da sa vama spakuje i odnese varalicu prijateljima. Mnogim mališanima je ovo sasvim dovoljan razlog da se odreknu voljene cucle.

Dobra vila

Jedna od oprobanih strategija je da kažete svom detetu da ostavi cuclu dobroj vili koja će je dati novim bebama. Možete da sakupiti sve detetove cucle i zajedno ih ostavite vili. Zauzvrat, dete bi trebalo da dobije neku novu igračku, prikladnu za njegov uzrast, kao nagradu što je bilo dobro. Tada treba hvaliti detetov postupak i bodriti njegovo odrastanje.

Još nekoliko saveta:

– cuclu stvarno bacite da ne dođete u iskušenje da je u nakritičnijim momentima vratite detetu
– zamolite ostale članove porodice da pomognu detetu da se oseća kao „veliko i odraslo”
– izaberite jednu metodu i pridržavajte je se, bez obzira na suze
– zapamtite, to je za dobro vašeg deteta!

Izbegavajte:

– viku, omalovažavanje i ponižavanje deteta
– ne počinjite sa odvikavanjem ako dete čeka neki novi stres, poput prinove u porodici, preseljenja, polaska u vrtić…

Izvor: Life Content

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here