Početna Beba Razvoj Kako se čulo ukusa razvija kod beba

Kako se čulo ukusa razvija kod beba

Bebe se rađaju sa urođenom sklonošću prema slatkastom jer je to ukus majčinog mleka. Kasnije će postepeno usvajati i ostale, a taj proces teče otprilike ovako…

culo ukusa

Razvoj čula ukusa kod beba

DO 6 MESECI

Kvržice novorođenčeta zadužene za razlikovanje ukusa nisu raspoređene samo po jeziku (kao kod odraslih), već i duž njegovih usana. Priroda je to tako uredila da bi ono lakše pronašlo put do dojke i izvora najdragocenije hrane – majčinog mleka.

Kvržice ukusa počinju da se razvijaju dok je beba još u maminom stomaku i to oko 20. nedelje trudnoće. Istraživanja pokazuju da mamina ishrana tokom trudnoće može da utiče na razvoj ovog čula kod bebe, pošto određeni ukusi prelaze u plodovu vodu, preko koje beba može da ih “proba”. Ako ste, primera radi, tokom trudnoće konzumirali mnogo voća i povrća, postoji velika verovatnoća da će, kada malo poraste, i vaša beba voleti ukus tih namirnica.

PROČITAJTE I… Naviknite vašu bebu na nove ukuse i mirise

Od 6 do 12 MESECI

U ovom periodu intenzivno se razvija čulo ukusa vaše bebe, pa je veoma važno da dobija kvalitetnu i raznovrsnu hranu. Namirnice koje sada počnete da mu dajete u velikoj meri uticaće na njegovu ishranu u budućnosti. Kratko rečeno, već sada možete naučiti dete da zavoli zdrave namirnice.

Nemojte žuriti, već polako počnite sa uvođenjem novih ukusa: prvo mu ponudite mlečne kašice, a onda pređite na one od pasiranog voća i povrća.

U ovom uzrastu gubi se “refleks guranja hrane”, tako da vaša beba neće više jezikom gurati hranu napolje, već će biti sposobna da je proguta. A da bi se bebino čulo ukusa pravilno razvijalo, nemojte u njenu hranu dodavati so, šećer, vegetu i slično. Pustite je da se navikne na prirodne ukuse hrane!

OD 12 DO 18 MESECI

Kako beba raste, tako se razvija i njeno čulo ukusa, kao i potrebe za raznovrsnijom hranom. Ako ste se u prethodnih šest meseci pridržavali pravila zdrave ishrane i niste detetu davali namirnice koje su potencijalni izazivači alergija (neadaptirano kravlje mleko, belance, citrusno voće, gluten), sada možete da odahnete jer je opasnost od nastanka alergije prošla. Osim toga, nije više potrebno da joj pravite kašice, već joj dajte sitno seckanu hranu. Videćete, rado će je hvatati prstićima i uživaće u novim namirnicama.

U ovom uzrastu mališani vole da istražuju svet, pa i nove ukuse. Sada je pravo vreme da mu ponudite neke vrste voća koje do tada nije probalo (kivi, ananas, mango) i da mu glavno jelo pripremite sa dodatkom male količine mediteranskog začinskog bilja (bosiljak, timijan, origano). Ukoliko mu se neki od novih ukusa ne svidi, nemojte ga u potpunosti izbaciti, već mu ga ponovo ponudite za desetak dana. Osim toga, naučite ga da jede razne vrste morske i slatkovodne ribe.
Zbog intenzivnog rasta zubića moguće je da će apetit vašeg deteta oslabiti. Ne brinite, reč je o prolaznoj pojavi.

Mnogi roditelji greše kada u uvom uzrastu počnu deci da daju slatkiše i zašećerene sokiće. Ove su namirnice štetne i treba ih zameniti medom, integralnim kolačima i prirodno isceđenim sokovima. U suprotnom, dete će se navići na slatko, pa će odbijati da jede slanu hranu. Osim toga, šećer je štetan za zube i organe za varenje.

Više saveta potražite u magazinu Mama&beba!

Pratite nas i na Fejsbuku: https://www.facebook.com/mamaibebacom/

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here