Početna Beba Razvoj Kako bebe vide svet oko sebe?

Kako bebe vide svet oko sebe?

Svaki roditelj se bar jednom zapitao da li ih i kako vidi njihova bebica. Sada je nauka dala odgovor.

Foto: Gulliver/Thinkstock
Foto: Gulliver/Thinkstock

Kako bebe vide

Uz pomoć tehnologije, matematike i prethodnih saznanja o vizuelnoj percepciji novorođenčadi, naučnici su konačno uspeli da pokažu odraslima kako mala deca percipiraju okolinu.

Stručnjaci koji su sproveli istraživanje na Univerzitetu u Oslu, ove nedelje objavili su rezultate svoje studije koja je proučavala kako deca vide svet oko sebe, tačnije koje izraze lica svojih roditelja i ljudi u njihovoj blizini uopšte mogu da prepoznaju i sa koje udaljenosti.

Rezultati studije pokazali su kako novorođenčad u dobi od dva do tri dana života mogu da vide lica, pa čak i emotivne ekspresije na udaljenosti od 30 centimetara, što je zapravo neka prosečna udaljenost između lica deteta i lica majke dok doji.

Ako se ta udaljenost poveća na 60 centimetara, slika postaje mutna i neprepoznatljiva pa dete ne može da vidi facijalnu ekspresiju majke.

I ranije su istraživači pokušali da procene šta tačno novorođenče vidi, ali za to su koristili mirnu sliku, a stvarni svet je vrlo dinamičan, stoga smo mi koristili slike u pokretu, objasnio je profesor Svein Magnusen sa Instituta za psihologiju.

PROČITAJTE I… Bebe se smeju kako bi nasmejale mame

Ovaj profesor je i ranije u svojoj karijeri vodio istraživanja o vizuelnoj percepciji ljudi, a pre 15 godina se našao u jednoj diskusiji s kolegama oko toga mogu li bebe, tačnije novorođenčad da percipiraju svet oko sebe i u kojoj meri. Svi su se složili da ako deca mogu da imitiraju facijalne ekspresije od odraslih osoba, jedini razlog za to moraju biti lica koja se nalaze u pokretu. Tako je i nastala cela studija koja je dovela do ovih otkrića.

Pre nismo imali opremu ni tehničku kompetentnost da testiramo našu ideju, a onda smo pre godinu dana ponovno odlučili da testiramo tezu. Tako da se naše otkriće temelji na ideji koju niko u međuvremenu nije testirao, zaključio je Magnusen.

Više saveta potražite u magazinu Mama&beba 

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here