Početna Beba Razvoj Kada je vreme za odvikavanje od pelena?

Kada je vreme za odvikavanje od pelena?

Da li postoji idealno vreme za odvikavanje od pelena? Evo šta vam mi savetujemo

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

Za odvikavanje od pelena potrebno da dete dostigne određenu zrelost koja je neophodna u procesu razvojanja kontrole mokraćne bešike i creva. Naravno, deca se razlikuju po svemu, pa i po ovom pitanju. Statistika kaže da deca uglavnom postaju zrela i sposobna da kontrolišu fiziološke potrebe između 18. i 24. meseca.
Upravo je to vreme kada bi roditelji trebalo da krenu sa odvikavanjem od pelena. Možda ste već čuli od svojih majki i baka kako su svoju decu već sa godinu dana odvikle od pelena. Neki smatraju da su današnje jednokratne pelene krive što ih deca sve duže nose, jer dete i kada ih ima na sebi ne oseća da je mokro.
Bez obzira na to, psiholozi i pedijatri smatraju da ne treba na silu stavljati dete na nošu, jer se može stvoriti kontraefekat i odbojnost. Najbitnije od svega jeste da dete samo shvati da su gaćice udobnije od pelena i da je upotreba noše brža i jednostavnija od prepovijanja. Ukoliko vi kao roditelj uporno insistirate da skine pelenu, dete će doći do zaključka da mu gaćice kvare idealan život koji trenutno ima u pelenama.

Znaci da je dete spremno za nošu

Postoje razni znaci koji roditeljima ukazuju da je dete spremno za odvikavanje od pelena, a neki od njih su:
– Dete ostaje suvo duže od dva sata.
– Posle velike nužde traži da ga presvučete i operete.
– Otvoreno kaže da mu pelena smeta.
– Sam traži nošu ili seda na nju.

Ukoliko primetite bilo koji od ovih znakova vreme je da krenete sa odvikavanjem. Ipak, savetujemo vam da se naoružate i sa strpljenjem. Pojedinim mališanima treba svega nekoliko dana, a nekima čak i po nekoliko meseci da se odviknu od pelena. Ima dece koja napune dve ili čak dve i po godine, a još nisu zrela da skidanje pelene, pa to učine tek sa tri ili četiri godine.

Ostatak teksta pročitajte na sledećoj strani…

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here