Početna Beba Razvoj Kad je vreme da beba leži na stomaku

Kad je vreme da beba leži na stomaku

Ležanje na leđima je prvi položaj sa kojim se susreće novorođenče. Saznajte kad je pravo vreme da vaša beba leži na stomaku.

foto: freedigitalphotos.net, by Clare Bloomfield
foto: freedigitalphotos.net, by Clare Bloomfield

U našu redakciju stiglo je dosta mejlova sa pitanjem kada je pravo vreme da bebu stavimo na stomak i kad joj treba dozvoliti da se oslanja na ruke.

Najčešći strah koji svi roditelji osećaju je strah od gušenja.  S tim u vezi, mnogi se plaše da svoju bebu stave na stomak jer misle da će se ona, kad licem oseti tvrdu podlogu, izgubiti vazduh. Zato je položaj ležanje na leđima položaj kojeg se mnogi roditelji dugo drže. Dragi roditelji, ne brinite, nema razloga za brigu a još manje za paniku.

Niko od brižnih roditelja neće okrenuti bebu na stomak i otići da obavlja neke druge aktivnosti kod kuće. Dakle, kad odlučite da bebu stavite na stomak, tu ste pored nje, pratite njene pokrete i usmeravate tako da joj bude udobno. Ako primetite da se vaša beba meškolji da joj nije prijatno ili počinje da plače, vratite je na leđa. To znači da još nije spremana da leži na stomaku.

Dakle, pravo vreme za ležanje bebe na stomaku je ono vreme koje dete samo odredi. Kad će doći to vreme, zavisi od više faktora: da li je beba prevremeno rođena, da li je dugo bila u inkubatoru, da li je na porođaju bilo komplikacija, kakav je rast i razvoj bebe u prvim mesecim i još mnogo toga.

PROČITAJTE I… U kom položaju beba treba da spava?

Priroda se pobrinula da decu sačuva, to nikad nemojte da zaboravite. Evo, i zašto: Onog momenta kad bebu stavite na stomak, urođeni instikt je tera da diše, da se bori za vazduh. Zato će u početku vaš bebiron, prvo glavicom da vrti levo desno, tražeći izlaz. Malo starije bebe će upotrebiti ručice, pa će pokušati na njih da se oslone. To je proces koji ne možete i ne treba da sprečavate.

Neki roditelji su nam pisali da su svoju dvomesečnu bebu već stavljali na stomak i da je pokušavala da podigne glavicu, što je u redu.

Nema pravog starosnog doba kad možete da pokušate sa ovakvom gimnastikom. Bebe koje već na rođenju drže glavicu, veoma brzo će moći da legnu na stomak.

Treba da znate i to da ne treba predugo da držite bebu na stomaku u najranijem uzrastu jer je to za nju napor. Mama i beba uvek su povezane, tako da će mama osetiti kad treba da je vrati u prvobitni položaj.
Uostalom, beba će vam svojim pokretima reći kad joj je nelagodno i kad je vreme da je vratite na leđa.

Dobra strana ležanja na stomaku je to što beba tako jača mišiće ne samo na leđima nego i na stomaku. Da biste tačno znali o kojoj grupi mišića se radi, evo male provere: vi lezite na stomak i pokušajte rukama da se podignete. Osetićete koja grupa mišića je aktivirana ovom vežbom. Iste mišiće pokreće i beba.

Savet + za hrabrije roditelje:

Kad stavite svog bebca na stomak, nemojte na prvi znak nelagode da odustajete od pokušaja da bar na kratko tako leži. Pustite je, za početak, bar minut da sama pronađe rešenje. Ako je nevešta, vratite je na stomak.

Više saveta potražite u magazinu Mama&beba!

Pratite nas i na Fejsbuku: https://www.facebook.com/mamaibebacom/

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

1 KOMENTAR

  1. Moj sin od 7 dana spava na stomaku…svaki pokusaj spavanja u bilo kojem drugom polozaju rezultirao je time da se budio poslije 5-10 minuta

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here