Početna Beba Razvoj Da biste podstakli psihomotorni razvoj bebe, predlažemo ove vežbe za stimulaciju…

Da biste podstakli psihomotorni razvoj bebe, predlažemo ove vežbe za stimulaciju…

U prva tri meseca neki od refleksa prisutnih na rođenju se gase i omogućavaju pojavu prvog ciljanog pokreta glave u trećem mesecu.

Foto: Gulliver/Thinkstock
Foto: Gulliver/Thinkstock

Da biste podstakli jačanje mišića vrata, javljanje prvog ciljanog pokreta i sazrevanje kontrole glave, sa navršenih dva meseca predlažemo sledeće aktivnosti:

* Postavite prostirku na pod na kojoj dete leži na stomaku i odaberite igračku na koju dete obraća pažnju (cucla, zvečka, lopta i sl. igračke koje produkuju zvuke ili su intenzivnih boja). Polako pomerajte igračku uz verbalnu stimulaciju (uz variranje melodije govora) u različitim pravcima gore/dole i desno/levo, prilagođavajući brzinu i intenzitet pokreta mogućnostima deteta.

Pročitajte i… Pesme, igračke, maženje: Kada će beba početi da pamti?

Dok beba spava u krevecu (pogotovo ako je do zida) menjajte položaje bebe, tako da, dok spava, glavica bude okrenuta jednom u desnu, a jednom u levu stranu (prema izvoru svetlosti i zvuka).

Takođe, dok je držite u naručju, neka se jednom nasloni na vaše desno, a jednom na levo rame. Ljuljajte bebu što više, nežno, ali u različitim položajima. Na taj način beba dobija neophodnu taktillnu (dodirom koji je osnovno sredstvo komunikacije na tom uzrastu), proprioceptivnu (bitno za doživljaj sopstvenog tela) i vestibularnu (čulo ravnoteže koje učestvuje u održavanju tonusa, formiranju govora, u mišićima, slušnoj percepciji i saznajnom razvoju).

U 3. mesecu beba uvodi šaku u vidno polje i igra se prstima. Šta je potrebo da radite u tom periodu pogledajte na sledećoj strani…

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here