Početna Beba Oslobodite se trudničkih kilograma!

Oslobodite se trudničkih kilograma!

Silno čeznete da izgledate kao pre trudnoće, ali ne znate šta da uradite i odakle da počnete? Naši brzi trikovi i jednostavne fizičke vežbe pomoći će vam da ostvarite svoj naum

U želji da što više saznate o brizi za novorođenče, iščitali ste svu moguću literaturu (knjige i časopise), pretražili sve sajtve na Internetu i ispričali se sa iskusnim majkama. Nakon što ste “apsolvirali” ovu temu, ponovo ste počeli da uživate u seksu sa partnerom (iako povratak intimnosti nije bio lak!). Na kraju, na redovnom pregledu nakon porođaja, lekar je utvrdio da ste se dovoljno oporavili i da možete da nastavite normalno da živite. Štaviše, vaša beba počela je da “hvata ritam” tokom dana, a vi uspevate da odspavate koji minut duže.
Dakle, pravo je vreme da se pozabavite svojim izgledom, a to najčešće znači oslobađanje viška kilograma. Ukoliko ne znate odakle da počnete, otkrićemo vam kako da se vratite u formu i ponovo budete zadovoljne svojim telom (možda zadovoljnije nego pre trudnoće!). I, nemojte odmah da mislite da će vam za određene promene životnih navika, uključujući i fizičke vežbe, biti potrebno mnogo truda i vremena.

Oslobodite se “trudničkih” kilograma

* Pokrenite se
Većna novopečenih majki previše je neispavana i okupirana brigom o bebi da bi pomislila na dodatnu rekreaciju. Osim toga, lekari upozoravaju da ženino telo ne može da izdrži naporne fizičke vežbe mesec i po dana nakon porođaja (i duže ukoliko se porodila carskim rezom). Ipak, u trenutku kada osetite da ste spremni da se krećete (ne samo da se kupate, prepovijate i dojite bebu), možete da počnete da radite lakše vežbe koje vam predlažemo.

* Dojite
Dojenje sagoreva nevrovatan broj kalorija: od 500 do 700 dnevno. To znači da dojilje mogu da povećaju unos hrane tokom dana, a da istovremeno brzo i bezbedno mršave. Međutim, kada prestanete da dojite, nećete imati potrebu za povećanim unosom kalorija. Zbog toga u tom periodu možete da se ugojite ukoliko ne korigujete ishranu i ne počnete da vežbate.

* Vodite računa o kalorijama
Iz ishrane potpuno izbacite namirnice koje sadrže “prazne” kalorije, kao što su gaziranap pića i čips, i nemojte da držte dijete koje nalažu eliminisanje čitavih grupa namirnica (proteina, ugljenih hidrata, masnoće). Umesto toga, uvrstite u svoju ishranu posne proteine, integralne žitarice, sveže voće i povrće, i mnogo proizvoda od posnog mleka (sa smanjenim procentom mlečne masti).

* Jedite zdravu hranu
Konzumiranje previše slatkiša može da uzrokuje velike oscilacije nivoa šećera u krvi, kao i njegov nagli pad. Upravo zbog toga, zgrabićete prvu namirnicu koja vam dođe pod ruku i poješćete više nego što vam je potrebno. Da ne biste bili u iskušenju da pojedete nešto veoma kalorično a nezdravo, imajte uvek kod sebe hranljive namirnice koje sadrže “zdrave” kalorije (obrano mleko, jogurt, voće).

* Družite se sa drugim majkama.

Iako neprestano osećate umor i sve vreme brinete o bebi, nemojte zaboraviti na druženje i svoje “emotivno napajenje”. Ukoliko se ne budete viđali sa prijateljima, nećete se dobro osećati ni vi ni beba. Potpuna izolacija i “apstinencija” od aktivnosti kojima ste se nekada bavili, može da izvuče i ono malo energije koja vam ostane nakon napornog dana. Zato, budite u kontaktu sa prijateljicama i drugim novopečenim majkama, makar telefonom. Iskreno razumevanje i solidarnost, kao i korisne informacije i razmenu iskustava, možete da dobijete samo u društvu žena koje su u istoj situaciji.

* Spavajte, spavajte i samo spavajte!

San ubrzava proces mršavljenja jer tada ne postoji opasnost da posegnete za velikim količinama visokokaloričnih namirnica. Dinamika spavanja koju vam beba nameće može da poremeti vaš metabolizam i da uspori proces skidanja kilograma koje ste dobili tokom trudnoće. Zbog toga dremajte kada god ugrabite priliku – najbolje u vreme kada i vaša beba spava – i ne brinite o kućnim obavezama. Na taj način ćete sačuvati energiju i kontrolistati potrebu za hranom.

Predlozi za ukusnu i zdravu užinu:

* Salata od iseckane šargarepe i paprike sa niskolaričnim prelivom za salate (majonez, jogurt).

* Bareno jaje ili hladna, kuvana piletina i parče crnog hleba.

* Cerealije u obranom mleku.

* Voćni jogurt sa smanjenim procentom masnoće.

* Parče hleba od integralnih žitarica sa puterom od kikirikija.

Vežbe za novopečene mame

Kao novopečena majka nećete imati mnogo vremena za fizičke vežbe. Osim toga, nećete moći ni da ih radite uvek u isto vreme. Upravo zbog toga, eksperti su osmislili vrlo jednostavan program vežbi kojima ćete, za samo deset minuta, aktivirati glavne grupe mišića i za samo tri nedelje značajno poboljšati izgled svog tela. Osnovna ideja ovog programa, kojim ćete povećati izdržljivost, snagu i fleksibilnost tela, jeste da uradite od 10 do 12 serija vežbi tokom jedne nedelje. Naravno, mesec i po dana od porođaja nemojte se baviti nikakvim fizičkim aktivnostima (ukoliko ste imale carski rez, i duže). Osim toga, obavezno tražite odobrenje svog lekara.

Kardio vežbe

Radite ove vežbe od 5 do 7 puta nedeljno. Ključna stvar za ovu vrstu aktivnosti jeste da menjate njihov intenzitet na skali od 1 do 5 (npr. 1 je šetnja laganim korakom, 5 je kretanje brzim korakom). Za početak, dva minuta se zagrevajte radeći vežbe na nivou 2, potom deset minuta radite vežbe intenzitetom 3 ili 4. Ipak, najvažnije je da intenzitet vežbi prilagodite svom tempu i snazi. Ukoliko osetite veliki umor ili ostanete bez daha, usporite tempo i prilagodite ga svom telu. Radite ono što vam se najviše sviđa – šetajte, “vozite” trenažni bicikl ili plešite sa bebom u naručju.

2 KOMENTARI

  1. Ja sam smrsala 7 kg posle porodjaja, imam jos 5-6 viska i ovo mi je super leglo. inace odlicna vam je i ona sonoma dijeta za novopecene mame

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here