Početna Beba Neka voda postane bebin drug!

Neka voda postane bebin drug!

Već je bilo dosta reči o putovanju sa bebom, odlasku na more, sunčanju, bebinim potrebama i eventualnim nevoljama koje mogu da vas zadese dok ste na odmoru… I eto, sve ste prebrodili, doputovali ste do željene obale (mora, jezera ili reke), niste imali nikakvih problema i sada vam samo preostaje da vreme, koje vam je na raspolaganju, provedete sa što manje stresa i što više smeha i radosti

cute little girl walking on tropical beach with mother

Strah od vode
Nije redak slučaj da dete, koje je od svog ro|enja uživalo da se brčka u kadici ili bazenčiću, počne da vrišti kada se na|e na plaži i ne želi da u|e u vodu. Najveća greška, koju možete da napravite, jeste ta da ga na silu uvučete u vodu. Taj gest će uplašiti dete pa može da se dogodi da neće više nikada ni poželeti da se približi vodi. Kako da rešite ovaj problem? Najbolje je da to učinite sa mnogo strpljenja, kroz igru i uz pomoć raznih igračaka. Morate da shvatite da je susret malog deteta sa morem slično tome kao kada biste se vi, nakon što ste videli delfina, susreli sa plavetnim kitom! Po čoveka su bezopasni i jedan i drugi, ali kitova veličina je ono što bi uplašilo svakog. Isto tako, nemojte da očekujete da vaša bebe odmah, prilikom prvog boravka na plaži, i to bez straha u|e u tu veeliku, preveliku vodu, iako se mesecima pre toga veselo brčkala u naduvanom bazenčiću ili u kadi punoj vode. Pored toga, temperatura vode u bazenčiću je uvek daleko viša od one u moru ili jezeru.

Polako i strpljivo!

U prodavnicama dečijih igračaka postoji veliki izbor igračaka za decu kojima ona mogu da se zabave pored vode, ali i da, igrajući se njima, “razbiju” strah od vode. Prvo, kada do|ete na plažu, zabavite dete igrama pored vode. Za tu priliku idealne su igračke u vidu kantica i lopatica ili plastičnih modli za pravljenje “kolača” od peska. Predložite detetu da zajedno napravite dvorac od peska ili bazenčić za njegovu omiljenu igračku (u kojem bi i ona mogla da se kupa), i to, obavezno, činite u neposrednoj blizini vode. Prionite na taj “posao” veoma ozbiljno, i kako “posao” bude odmicao, tako će dete postepeno i samo početi da ulazi u vodu da bi npr. napunilo kanticu vodom. Videćete, u početku će uzimati vodu sa obale, bez da nožicama zagazi u vodu, a kako igra bude odmicala, tako će se sve više osloba|ati i u jednom trenutku neće ni primetiti da je čak do kolena ušlo u vodu. Kada jednom shvati da ta velika voda “ne ujeda”, počeće da istražuje i da se interesuje za nju. Naravno, vi se nijednog jedinog trenutka nećete odvojiti od deteta, ni za pola metra!

Brodići su O.K!
Vaše detence je prihvatilo vodu kao nešto što ga neće “ujesti”, već nešto čime može da se zabavlja. Me|utim, još uvek se drži na bezbednoj distanci i ne želi da se bućne u nju. Pokušajte da ga namamite tako što ćete zajedno puštati brodiće na navijanje u vodu (ima i onih na naduvavanje). Oni se pomeraju, pa i dete, u želji da ga uhvati, polako odmiče u “osvajanju” vodenog prostora. Korak-dva – i to je pomak! Vi ste uvek pored njega da ga ohrabrite, pohvalite, nasmejete… Možete upotrebiti sve moguće trikove, samo nemojte da prenagljujete i da budete nestrpljivi. U zavisnosti od temperamenta deteta i njegovog afiniteta prema vodi, proces prilago|avanja može da traje jedno prepodne, ali i deset prepodneva!

Ura! Ja plutam!
Mala deca, koja još nisu potpuno sigurna u hodu, a i ona koja jesu, ne vole osećaj kada izgube tlo pod nogama. Ako ste uspešno savladali lekcije osloba|anja straha od veelike vode i vaše dete sada samovoljno ulazi u vodu, stavite mu “mišiće” ili ga ubacite u kolut-čamčić. Na taj način se neće uplašiti kada ne bude osetilo dno pod nogama, ali nemojte da ga puštati iz svog zagrljaja. Dete u svakom trenutku mora da se oseti sigurnim i zaštićenim. Kada bude osetilo kako je lepo lupati nožicama po vodi, prskati se i brčkati se, i samo će početi da traži da se još malo poigrate.

Voda više nije bauk!
Neka deca se “zaljube” u vodu već na prvom letovanju, dok su drugima potrebne godine da se potpuno oslobode i uživaju u čarima igara u vodi i pored vode. U svakom slučaju, igračke na naduvavanje, kantice, lopatice, maske, peraja, čamčići, bazenčići, modlice i ostale slične stvarčice, uveliko će vam pomoći da se zabavite sa detetom i da mu otvorite put ka onome što je svima cilj – da jednog dana nauče da plivaju i da uživaju u blagodetima vode.

Foto: Guliver/Thinkstock

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here