Početna Beba Zdravlje i nega Ta dosadna temenjača: Kako se rešiti ove neprijatne pojave?

Ta dosadna temenjača: Kako se rešiti ove neprijatne pojave?

Temenjača je česta kod beba, a karakteriše je isušivanje i perutanje kože glave. Inače, temenajča je vrsta seboreičnog dermatitisa ili ekcema i može se manifestovati kod beba već nakon nekoliko nedelja života. 

ID-100281315

Prva pomoć u ovoj situaciji jeste pranje bebine kosice specijalnim šamponom za eliminisanje temenjače. Ove vrste šampona
mogu se kupiti u većini apoteka, u kojima se i prave. Uzrok temenjače ponekad može biti i gljivična infekcija, koja se takođe tretira primenom specijalnog šampona. Iako je temenajča bezazlena pojava, najbolje je da se obratite pedijatru, radi utvrđivanja tačnog uzroka njenog nastanka i određivanja terapije.

Ipak, nemojte trljati delove kože glave koji se perutaju, osim ako ih prethodno niste ovlažili bebi-uljem ili hidratantnim losionom. U suprotnom, rizikujete da uklonite i vlasi bebine kose, što nije prijatno za dete. Tretman temenjače može postati deo večernjih priprema za spavanje – prvo bebi operite kosicu, potom utrljajte ulje ili kremu u kožu cele glave, a potom nežno odstranite ljuspice kože koje su se već odvojile.

U većini slučajeva temenjača se povlači nakon mesec ili dva, jer hormoni, koji su je uzrokovali, pospeno nestaju iz organizma. No, ako primetite da se stanje pogoršava ili da beba ne reaguje na terapiju, obavezno idite pedijatru. Isto važi i u slučaju da se pojave crvenilo ili otoci na koži glave (simptomi infekcije).

Temenjača se može ponavljati tokom detinjstva, ali se tada označava kao seboreični dermatitis. Iako je to u osnovi isto što i temenjača, najčešće se pojavljuje kod dece sklone alergijama (poput ekcema), i na drugim delovima tela.

Autor: Mama&beba
Foto: Freedigitalphotos.net

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here