Početna Beba Zdravlje i nega Šta će se desiti ako ne budemo vakcinisali decu?

Šta će se desiti ako ne budemo vakcinisali decu?

Pročitajte koje su posledice nevakcinisanja ili odlaganja vakcinacije…
MMR vakcina ne štiti samo od morbila, već i od pojave zaušaka i rubeola, a najbolje je da dete primi ovu vakcinu nakon prvog rođendana odnosno između 12. i 15. meseca života.

Guliver/Getty Images
Guliver/Getty Images

Epidemije malih boginja koje se u poslednjih nekoliko godina povremeno javljaju u Srbiji, za stručnjake nisu iznenađenje, jer je već 10 godina broj vakcinisanih od ovog virusnog oboljenja u velikom padu.

Zbog zablude da MMR vakcina izaziva autizam, roditelji odbijaju da vakcinišu decu. To u budućnosti može da dovede do učestalijih epidemija malih boginja, upozoravaju epidemiolozi.

Doktorka Ivana Begović Lazarević, epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje Beograd, objašnjava da do infekcije virusom morbila kod odraslih osoba dolazi ukoliko nisu primile vakcinu ili su rođene pre 1971. godine, kada se u našoj zemlji uopšte nije davala MMR vakcina. Ona upozorava da je danas neophodno mališane vakcinisati, jer odbijanje cepiva može samo da naškodi detetu.

– Veliki broj naučnih studija koje su obuhvatile preko 14 miliona dece širom sveta dokazala su da nema uzročne povezanosti između MMR vakcina i autizima – kaže dr Begović Lazarević – Nevakcinisanje deteta ili odlaganje vakcinacije dovodi do stvaranja populacije čiji imuni sistem nije dovoljno jak da se odbrani od virusa boginja. To povećava rizik da u narednim godinama imamo sve češće pojave ovakvih epidemija.

Ova virusna infekcija može biti praćena ozbiljnim komplikacijama

Najčešće komplikacije javljaju se kod mališana mlađih od pet godina i osoba starijih od 20.

– Zapaljenje pluća, koje se javlja kod šest odsto obolelih osoba, jedna je od ozbiljnih komplikacija koja u velikom broju slučajeva može da dovede i do smrtnog ishoda – kaže dr Begović Lazarević. – Encefalitis, odnosno zapaljenje mozga javlja se kod jedne od 1.000 obolelih osoba, a takođe može da dođe do zapaljenja srednjeg uha i proliva. Kod dece koja su preležala male boginje u uzrastu mlađe od dve godine posle prosečno sedam do 10 godina od oboljenja može da dođe do subakutnog sklerozirajućeg panencefalitisa. To je progresivno degenerativno oboljenja koje zahvata sve strukture mozga i nažalost najčešće dovodi do smrtnog ishoda.

MMR vakcina ne štiti samo od morbila, već i od pojave zaušaka i rubeola, a najbolje je da dete primi ovu vakcinu nakon prvog rođendana odnosno između 12. i 15. meseca života, jer svako odlaganje može imati za posledicu infekciju ovim virusom ukoliko dete dođe u kontakt sa obolelom osobom.

Pre polaska u školu dete bi trebalo da primi još jednu dozu ove vakcine, jer se tako u 99 odsto postiže dugotrajna zaštita, a možda i doživotni imunitet.

Simptomi malih boginja

Simptomi malih boginja isti su kod dece i kod odraslih. U prva dva do četiri dana bolesti javlja se povišena telesna temperatura, suv nadražajni kašalj, crvenilo i suzenje očiju i sekrecija iz nosa.

Jedan do dva dana pre pojave ospi po telu, uočavaja su se beličaste tačkice na sluzokoži usne duplje , takozvane Koplikove mrlje. One nestaju ubrzo po pojavi ospi, koje izbijaju prvo na licu, iza ušiju i na vratu, a zatim se postepeno šire ka ostalim delovima tela a praćene su skokom telesne temperature.

Ospe traju pet do šest dana i povlače se istim redosledom kao što su izbijale.

1 KOMENTAR

  1. Beba će biti zdravija ako ne primi vakcine s otrovima. Kad preleži dečje bolesti, biće otporna za ceo život. Zašto širite laži i paniku? Vakcine nisu nikog spasle, samo su pomerile starost kad možemo oboleti. Dečije bolesti kod odraslih su opasne. To znaju u najrazvijenijim zemljama i tamo nema epp vakcinacije. Uostalom, u prvoj godini života bebin organizam ne može da razvija imunitet jer je nezreo. Bebu štiti imunitet koji dobija od majke ako ga ona ima, a ima ga ako je prirodno preležala dečje bolesti. Ako je majka vakcinisana kao beba, neće imati imunitet. To je ono što nam se danas dešava.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here