Početna Beba Zdravlje i nega Nicanje zubića: Kako da olakšate bebi prve muke?

Nicanje zubića: Kako da olakšate bebi prve muke?

Mlečni zubi kreću sa rastom oko šestog meseca, i niču sve do treće godine, kada se pojavljuju poslednji kutnjaci odnosno petice. Do navršene treće godine, mališani bi trebalo da imaju dvadeset mlečnih zuba, a simptomi do kojih dolazi prilikom nicanja razlikuju se od deteta do deteta. Dok si neki mališani jako plačljivi i neraspoloženi, drugi kroz ovaj period prođu gotov bez ikakvih problema.

Foto: Albumarium
Foto: Albumarium

Međutim, plakanje nije jedini simptom koji se javlja kod dece kojoj niču zubi. Kod mnogih mališana se javljaju i fizički simptomi poput kašlja, odbijanja hrane, povišene temperature i retke stolice, što jako podseća na prehladu, kaže stomatolog Zoran Bušetić.

– To su sasvim normalni simptomi koji se javljaju kod dece, i oko toga ne treba brinuti. Često mogu da se pobrkaju sa prehladom, a najbolji način da ih razlikujete jeste da vodite računa o bebinim desnima. Ako znate u kom periodu zubi niču, i ako vidite da su detetu desni crvene i natečene, verovatno je u pitanju izbijanje zuba – kaže dr Bušetić.

Ako se ovakvi simptomu zadrže duže od dva dana, nije na odmet obratiti se pedijatru. Visoku temperaturu obavezno treba skidati, a kod dijareje detetu dajte što više tečnosti. Što se bola i neprijatnosti tiče, većina dece će biti razdražljiva i plačljiva, ali im tu teško možete pomoći.

Pročitajte još…Kada i kojim redosledom rastu mlečni zubići?

– Postoje razna pomagala i glodalice koje su specijalno napravljene za ovo, jer deci osećaj pritiska na desni pomaže. Takođe, postoje i kreme sa blagim anesteticima, ali istina je da roditelji jednostavno moraju da sačekaju da ovaj period prođe – savetuje naš sagovornik.

Glodalice možete držati u frižideru, jer će hladna plastika takođe pomoći detetu. Međutim, vodite računa da ove spravice uvek budu čiste, a u ovom periodu su deca sklona stavljanj u usta sve ga i svačega, pa treba posebno povesti računa da dete ne krene da žvaće nešto prljavo.

A nakon što su zubi iznikli, potrebno je posvetiti im posebnu pažnju. Prvi zubi se peru vlažnom gazom, tako što se kratkim pokretima trljaju u pravcu od desni kad gornjoj ivici zuba. Prva poseta stomatologu bi trebalo da bude oko sedmog ili osmog meseca, kada se pojave prvi sekutići.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here