Početna Beba Zdravlje i nega Nega prvih zubića

Nega prvih zubića

Oralnu higijenu treba započeti već s prvim mlečnim zubima u usnoj šupljini. Budući da deca u tom dobu često u usta guraju različite predmete, roditelji im mogu i kroz igru, četkicom ili gazom, izribati zubiće i odstraniti meke naslage s njihovih površina.

prvi zubi

Kako biste sprečili nastanak karijesa, izbegavajte davanje zaslađenih napitaka pri uspavljivanju. Naravno, kod novorođenčeta nećete imati problema sa zubima. No, kako vaše dete raste, bilo bi dobro da znate na koji način treba brinuti o higijeni usta i zuba.

Vrlo je bitno da naučite kako se to pravilno radi. Evo nekoliko saveta koje bi trebalo da imate na umu. Svaki novopečeni roditelj zna da će detetu početi da rastu zubići otprilike u periodu od četvrtog do sedmog meseca.

Nemojte da strahujete ako primetite da beba ima razmak među zubima. Obično se to sredi oko treće godine života, kad mu izraste svih 20 mlečnih zuba. Kad bebi počnu da rastu zubići, možete da očekujete više slinjenja i eksperimentisanja glasovima, ali ne brinite, to su samo prilagođavanja na te “nove čudne izrasline u njihovim ustima”. Kako biste detetu olakšali nelagodu, dajte mu nešto za žvakanje, poput posebne gumene igračke ili pak hladnu krpu.

Osim toga, vašem mališanu biće znatno lakše dok konzumira hladnu hranu poput hladnijeg čaja ili jogurta jer će mu to privremeno ublažiti bol. Još jedan trik koji možete probati jeste da mu date tvrđi keks za žvakanje ili krišku jabuke.

Takođe probajte i sa masiranjem upaljenih desni, uzmite u apoteci gel za oralnu upotrebu ili kapi koji će ublažiti neugodnosti prilikom rasta zuba. Kad se pojave prvi zubići, odmah treba započeti i brigu o njima, pa tada možete polako da ga upoznajete sa oralnom higijenom i negom zuba.

Autor: Life Content

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here