Početna Beba Zdravlje i nega Kako ublažiti grčeve: 10 top saveta!

Kako ublažiti grčeve: 10 top saveta!

Stomačni grčevi su bolna pojava, kako za bebu tako i za roditelje. Iako se ne mogu u potpunosti eliminisati, postoje načini da ih ublažite…

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

Stomačni grčevi (kolike) su “noćna mora” svih roditelja. Iako su (skoro) neizbežni, njihov intenzitet, učestalost i dužina trajanja variraju od bebe do bebe. Pojavljuju se iznenada, bez ikakvog povoda, traju određeno vreme, a zatim nestaju. I tako iz dana u dan, sve dok se jednog dana potpuno ne izgube. Za roditelje je ovaj period veoma stresan i naporan, ali nema mesta panici! Beba koja pati od grčeva NIJE bolesna i ono što oseća neće izazvati trajne posledice po njeno zdravlje. Iako često deluje da grčevi nikada neće prestati, simptomi se često povlače brzo kao što su se pojavili. Ipak, dok se to ne desi, predlažemo vam nekoliko metoda kojima ćete bebi (i sebi) malo olakšati život.

ŠTA SU GRČEVI?
Iako ne postoji medicinsko objašnjenje, većina stručnjaka smatra da se radi o bolu koji nastaje zbog nagomilavanja gasova u želucu ili crevima. Prema drugoj, takođe prihvaćenoj teoriji, kolike nastaju kao posledica netolerancije prema laktozi. Grčevi se najčešće javljaju kasno poslepodne i uveče. Beba će neutešno plakati, povlačiće nožice prema stomaku, a lice će joj se zacrveneti. Stomačić će joj možda biti natečen, kao da je progutala mnogo vazduha i možda će puštati gasove. Pre nego što se utvrdi da se radi o kolikama, važno je eliminisati i ostale moguće uzroke plača. Tu, pre svega, spadaju umor ili glad. Ukoliko uočite neke druge simptome, kao što su povišena telesna temperatura, proliv ili osip, obavezno treba da se obratite lekaru.
Kolike se obično javljaju u prvih nekoliko nedelja bebinog života i traju do (otprilike) trećeg meseca.

10 TOP SAVETA ZA UBLAŽAVANJE GRČEVA
Da se razumemo: nije reč o bolesti, krivica nije vaša i bebi će vremenom biti bolje. Svesni smo da vam ovom rečenicom nismo mnogo pomogli, ali treba da znate da se često dešava da metoda koja danas nije dala nikakvog rezultata, već sutradan može biti stoprocentno efikasna. Stoga, svakodnevno isprobajte sve metode koje vam stoje na raspolaganju.

1. IZVINI, BEBO!

Stručnjaci preporučuju da prekinete podoj na polovini i da “naterate” bebu da se pošteno ispodriguje. Isto ponovite i na kraju podoja. Takođe, ne puštajte bebu da pre obroka dugo plače, jer će se nagutati vazduha.

2. ZAPLEŠIMO ZAJEDNO

Nežno njišite bebu, držeći je priljubljenu uz grudi, tako da može da oseti toplinu vašeg tela i otkucaje srca. Ovaj položaj i pokreti deluju opuštajuće. Osim toga, izvedite je u šetnju kolicima ili čak u vožnju kolima. Zvuk motora i vibracije vozila na neke mališane deluju smirujuće.

Ostatak teksta pročitajte na sledećoj strani…

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here