Početna Beba Zdravlje i nega Kako hraniti dete koje ima virusne dijareje

Kako hraniti dete koje ima virusne dijareje

Pojava proliva kod odojčadi i dece nije retkost, a uzrok može biti bakterijska ili mnogo češće virusna infekcija. Iako se proliv ponekad čini bezazlenim simptomom gastroenteritisa, u dečjem uzrastu njegove posledice mogu biti ozbiljne…

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

Odojčad i deca imaju malu telesnu težinu pa učestalim prolivastim stolicama veoma brzo gube tečnost iz tela, zbog čega postoji visoki rizik od teške dehidracije. Imajući na umu ovu činjenicu, neki roditelji svim silama pokušavaju da zaustave proliv, međutim to se nikako ne preporučuje. Naime, proliv je prirodni odbrambeni mehanizam tela kojim se ono čisti od patogena, zato mu treba dozvoliti da odradi svoju ulogu u borbi protiv loših bakterija i virusa.

Dehidracija
Najbolji način sprečavanja dehidracije jeste pravilna rehidracija, odnosno unošenje tečnosti u telo. Kad je dete bolesno, roditelji mu obično udovoljavaju, pa često kao glavni oblik tečnosti deci daju voćne sokove i zaslađene čajeve, a to zapravo uopšte nije dobar pristup. Naime, takvi napici sadrže mnogo šećera, fruktoze i saharoze, koji povećavaju količinu proliva i njegovo trajanje. Upravo zato pravilan izbor rehidracijske tečnosti uključuje, u prvom redu, rastvore za rehidraciju (ORS), supe od povrća i mesa, vodu ili limunadu, pola kašike meda i malo soli (na vrh viljuške) koji se dodaju u oko 250 do 300 ml vode ili čaja. Takva tečnost će telu vratiti izgubljene elektrolite (natrijum, kalijum, magnezijum, cink) i vodu tako da neće dodatno podstaknuti razvoj proliva.

Šta sme da se jede?
Nekada se kod proliva preporučivala lagana ishrana, odnosno ishrana koja je vrlo često podrazumevala vodu, čaj, banane, pirinač, jabuke i dvopek, tzv. BRAT dijeta (banana, pirinač, kašica od jabuke i tost). Međutim, danas medicina i klinička dijetetika preporučuju drugačiji pristup. Ako se u obzir uzme činjenica da bolesno dete prolivom, povišenom temperaturom, povraćanjem i drugim simptomima gubi energiju i da njegovo telo biva iscrpljeno, važno je pružiti mu odgovarajuću ishranu da sačuva snagu pa se zato preporučuje nastavak uobičajene ishrane. Kod odojčadi je nastavak dojenja obavezan, a kod veće dece preporučuje se dvofazni prelaz na uobičajeni detetov jelovnik.

Faze ishrane tokom dijareje pogledajte na narednoj strani…

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here