Početna Beba Maminom ishranom protiv bebinih grčeva

Maminom ishranom protiv bebinih grčeva

ishrana protiv grceva

Ishrana u periodu dojenja mora da se prilagodi postojećim energetskim rezervama i planu aktivnosti majke. Te potrebe se računaju u odnosu na količinu mleka koje se izlučuje u toku dana i prema sadržaju pojedinih hranljivih materija u mleku (belančevine, mineralne materije, vitamini).

Dojilje mogu, bez straha, da konzumiraju sve vrste hipoalergenskih namirnica. Ukoliko postoji porodična predispozicija za alergije, potrebno je da iz ishrane izbace sve namirnice za koje se zna da izazivaju alergiju (jagode, morski plodovi, čokolada, kikiriki, maline, soja…).

Vitaminski dodaci se mogu uzimati, ali isključivo po savetu lekara. Uzimanje gvožđa može da bude povezano sa pojavom grčeva kod bebe. Ishrana dojilja, odnosno dijeta za dojilje protiv grčeva, sprovodi se prva dva do tri meseca.

Šta dojilja ne sme da konzumira?

Takozvana “colic-free” dijeta zasniva se na tezi da belančevine iz kravljeg mleka izazivaju grčeve kod beba, te se dojiljama zabranjuje da konzumiraju tu vrstu mleka i mlečnih proizvoda.

Adekvatan unos tečnosti (voda, blagi čajevi i prirodni voćni sokovi) veoma je bitan za uspostavljanje i održavanje laktacije. Majkama se savetuje da češće piju čajeve od kamilice, listova melise, koprive, anisa i komorača. Ova biljna kombinacija podstiče stvaranje mleka, ali je efikasna i kod ublažavanja grčeva, jer se izlučuje u majčino mleko. Dokazano je da pomaže i kod oslobađanja gasova iz debelog creva.

Međutim, povećanje ili smanjenje unosa vode ili tečnosti ne utiče na količinu proizvedenog mleka. U slučaju smanjenog unosa tečnosti, smanjuje se izlučivanje vode preko bubrega, ali ne i količina izlučenog mleka. Pojava tamne mokraće jakog mirisa ukazuje na nedovoljan unos tečnosti. Veće količine kafe, čaja i alkoholnih napitaka, strogo treba izbegavati.

Zabranjene namirnice:

– kravlje mleko i mlečni proizvodi
– suvo jezgrasto voće (orah, kikiriki, lešnik, badem, indijski orah, pistaći)
– pasulj i sočivo
– vruć hleb
– alkoholna i gazirana pića
– začinske biljke intenzivnog mirisa (beli i crni luk)
– povrće bogato celulozom (kelj, kupus)

Autor: Life Content, M.K.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here