Početna Beba Kako ojačati bebine kosti?

Kako ojačati bebine kosti?

Da li će vaše dete, kada izraste u odraslog čoveka, patiti od bolesti koštanog sistema, u velikoj meri zavisi od “tretmana” u najranijem detinjstvu…

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) nedavno je objavila spisak deset najčešćih bolesti koje pogađaju svetsku populaciju. Među njima, našla se i osteoporoza, bolest koja se manifestuje u starijem životnom dobu, a čiji uzroci leže u nepravilnoj ishrani u najranijem detinjstvu. Zato smo poslušali savet čitateljke iz Negotina, čiji je sin, zbog nedostatka D3 vitamina i kalcijuma, oboleo od rahitisa, te objavljujemo tekst koji će vas podsetiti na ono što bi trebalo učiniti da bi se kosti vašeg deteta pravilno razvijale.

Neka priroda učini svoje
Već od 6. meseca bebe počinju da ispoljavaju veliku potrebu za kretanjem. To je sasvim prirodan proces koji se ne sme sputavati, već podsticati. Ako vaša beba želi da puzi, pustite je neka puzi! Jednogodišnje dete treba podsticati da što više hoda, a što manje se vozika u kolicima. Znamo da je mnogo lakše staviti dete u kolica i prošetati se parkom, ali od toga koristi imaju samo dečija pluća, dok kosti imaju samo štete. Uostalom, ako trčkarate za detetom, vodite ga u park u kome ima “pentralica” i ostalih zabavnih “spravica”, dete će se odlično zabaviti, uposliće mišiće, jačati kosti, a vi ćete takođe izgubiti nekoliko stotina kalorija.

Kako izgraditi jake kosti?
Da bi se ojačao zid kostiju, potreban je dobar “materijal”. U tom smislu, najvažniju ulogu igra kalcijum, mineral koji učestvuje u izgradnji ćelija kostiju. Međutim, čak i onda kada dete dobija dosta kalcijuma, bez kretanja on ne može da se ugradi u strukturu kostiju. Slikovito rečeno, da bi se izgradila kuća, morate da nabavite građevinski materijal. Ali, bez zidara i njihovog rada, taj materijal ostaće neiskorišćen i od kuće neće biti ništa. Zato dete mora mnogo da se kreće, trči i skače, jer na taj način kosti dobijaju “informaciju” o tome koliko snažne moraju da budu. Jednostavno rečeno, što više pritiska kosti trpe (a to im “kažu” mišići), više kalcijuma će uzimati iz organizma, a samim time će postajati snažnije. Ukoliko se dete ne kreće, opustiće se njegovi mišići, oslabiće “komunikacija” između njih i “graditelja” kostiju, pa će kalcijum, umesto da se ugrađuje u kosti, početi da “beži” iz njih.

Pravilna ishrana
Ovaj mineral u svoj organizam unosimo isključivo putem hrane. Međutim, da bi ga ćelije kostiju mogle iskoristiti u izgradnji kostiju, potreban je i “pomoćnik” u obliku vitamina D. Da bi organizam vašeg deteta bio snabdeven optimalnom količinom kalcijuma, ne morate da zapisujete koliko je čega pojelo. Dovoljno je to da svakodnevno pije mleko, jede mlečne proizvode, integralne žitarice, mnogo voća i povrća, mesa i jaja, pa da ne morate da brinete.

Dragoceno mleko
Najviše kalcijuma nalazi se u mleku i mlečnim proizvodima kao što su jogurt, mladi sir, kiselo mleko, kefir i sl. Međutim, i zeleno povrće kao što su kelj, spanać, brokoli i praziluk, takođe sadrže značajne količine ovog minerala. Bebe koje sisaju, dobijaju dovoljnu količinu kalcijuma preko majčinog mleka, dok deci starijoj od godinu dana treba davati najmanje pola litra mleka na dan. Veoma je dobro da deca pred spavanje popiju šolju jogurta ili čašu voćnog jogurta, jer se tokom sna kalcijum razgrađuje u kostima.

Šta je vitamin D?
Da bi ugradio kalcijum u kosti, organizmu je potreban vitamin D, a ukoliko ga nema dovoljno u organizmu, deca obolevaju od rahitisa. Tipičan primer za to su izražene “O” noge, jer kod obolelih od rahitisa kosti postaju meke, pa se zbog toga krive. Pošto bebe u prvoj godini života, preko majčinog mleka i namirnica koje su im namenjene, ne dobijaju dovoljno vitamina D, potrebno ga je davati deci u obliku kapi. Kasnije, kada malo porastu i počnu da jedu sve vrste namirnica, dodavanje ovag vitamin trebalo bi izbaciti, jer ga dovoljno ima u žumancetu, džigerici, plavoj ribi, siru…

Ko su “kradljivci” kalcijuma?
1. Najveći “kradljivac” kalcijuma i neprijatelj snažnih kostiju svakako je nekretanje. Ako su mišići neaktivni i opušteni, kosti se razgrađuju i postaju krte i lomljive.
2. Ne dozvolite deci da piju velike količine zaslađenih napitaka! Iz njih ne dobijaju ništa osim kalorija i gasova u crevima. Pored toga, ako se dete preko celog dana “naliva” sokovima, kako očekujete od njega da popije pola litra mleka na dan?
3. Soli i fosfati takođe su neprijatelji snažnih i elastičnih kostiju, te stoga dečiju hranu ne bi trebalo dosoljavati.

2 KOMENTARI

  1. ja redovno dajem detetu probiotichki jogurt, dobar je za probavu i stolicu a istovremeno bogat kalcijumom. zanima me da li je ovcije kiselo mleko dobro za dete od 15 mesei?

  2. Zasto da ne? Ovcije kiselo mleko je punomasno i hranljivije od kravljeg (ima cak 5% masnoce).

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here