Početna Beba Kako negovati suvu kožu beberona?

Kako negovati suvu kožu beberona?

Koža bebe i deteta može biti suva isto kao što je slučaj i kod odraslih. S obzirom na to da je mlada koža osetljivija, veća je verovatnoća da bude suva. Evo šta vam savetujemo u tom slučaju…

Foto: Gulliver/Thinkstock
Foto: Gulliver/Thinkstock

Hladan spoljašnji vazduh, kao i grejanje mogu da dodatno isuše kožu tokom zime. Ako je koža deteta sklona isušivanju, velika je verovatnoća da će se suvoća pojaviti i tokom leta zbog jakog sunca, klimatizacije zatvorenog prostora, slane vode, hlorisane vode u bazenu. Sve to dodatno utiče na isušivanje kože.

Šta mogu da uradim da ublažim posledice suve kože?

Kupanje isušuje bebinu kožu jer zajedno sa prljavštinom uklanja i prirodni zaštitni sloj masnoće sa površine kože. Međutim, ako preduzemete mere preostrožnosti, čak i svakodnevno kupanje bebe ne bi trebalo da bude problem.
Umesto polusatnog kupanja, skratite vreme na 10 minuta. Koristite toplu vodu, ne vruću, i blagu kupku za osetljivu kožu. Pustite bebu da se igra u vodi pre nego što je okupate, tako će manje vremena provesti u sapunici i smanjite količinu sapunice.

Na koje probleme ukazuje suva koža?

Ako pimetite crvene pečate na koži bebe moguće je da je reč o ekcemu, tačnije atopijskom dermatitisu. Moguće je da se redovnom svakodnevnom negom promene na koži povuku tako da ne morate iz istih stopa ići kod lekara. Svakako potražite savet ako se promene na koži ne povuku brz, ili primetite da se beba jako češe.
Ponekad suva koža može da ukaže na genetsko stanje poznato kao Ihtioza. Ihtioza se manifestuje crvenilom i zadebljanjima na koži. Prateći znaci su i zadebljanja na dlanovima i petama. Konsultujte se sa lekarom i ukoliko postoji sumnja da je reč o Ihtiozi moraćete da konsultujete i dermatologa.

Kako da koristim losion?

Čim završite kupanje i iznesete bebu iz kade, osušite je frotirom i odmah nanesite odgovarajući losion. Tako će koža zadržati dodatnu vlagu koja joj je neophodna, a zadržala se u koži od kupanja.
Ako bebina koža i dalje bude suva, probajte da koristite losion dva puta dnevno – jednom posle kupanja, i još jednom u toku dana.

Kada treba da se konsultujem sa lekarom?

Kad sa detetom odete na redovnu kontrolu kod pedijatra pitajte za savet kako da se borite protiv suve kože. Obavezno zakažite poseban pregled kao primetite znake ekcema ili ihtioze. Takođe, zakažite pregled ukoliko i pored redovne nege kože vaše bebe ne primetite poboljšanja, ili primetite znake infekcije.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here