Početna Beba Da li su bolje pamučne ili pelene za jednokratnu upotrebu?

Da li su bolje pamučne ili pelene za jednokratnu upotrebu?

Kada govorimo o odgoju dece sve češće primećujemo da se neke stvari vraćaju na staro. Pojedine majke sve češće koriste platnene pelene.

Guliver/Getty
Guliver/Getty

Statistika korišćenja jednokratnih u odnosu na platnene trenutno je još na strani jednokratnih, ali ako ćemo o pozitivnim i negativnim stranama jednih i drugih vaga se, s velikim treskom, spušta na stranu platnenih. Zašto? Zato što u gotovo svim aspektima (proizvodnja, korišćenje, odlaganje, zdravlje) platnene pelene imaju višestruku pozitivnu korist. Jedina im je mana njihova praktičnost, ali i ona se vremenom, uvežba.

Proizvodnja i uticaj na okolinu

Kod nas se godišnje potroši oko 70 miliona jednokratnih pelena. Tako su upravo pelene na trećem neslavnom mestu rang liste najvećih zagađivača, posle novina i plastične ambalaže. Za razgradnju jednokratne pelene potrebno je više od 500 godina (jer se zakopavaju, a ne ostavljaju na suncu da se brže razgrade). Za proizvodnju 5.000 pelena potrebno je poseći nekoliko stabala i potrošiti 600 litara sirove nafte i 78.000 litara vode.

Takve podatke potkrepljuju i američki stručnjaci koji su napravili analizu na temelju prosečne potrošnje za jedno dete. Dete u roku od 30 meseci potroši od 6.500 do 10.000 pelena. Svako dete stvori oko 1.200 kilograma otpada. I to toksičnog, naravno, jer osim hemijskih supstanci u samim pelenama koje u vazduh otpuštaju, između ostalog, čist metan, sa njima se odlažu i fekalije pune virusa i bakterija.

1 KOMENTAR

  1. Čoveče… Uopšte mi nije palo na pamet da su toliko opasne. Šta se sve prodaje u slobodnoj prodaji mogu i da zamislim. Imam petomesečnu bebu i sada se nalazim u nedoumici šta da radim. Da li da pampers kompletno izbacim iz upotrebe ili da nastavima sa korišćenjem. Nisam više pametan.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here