Početna Beba Cucle: Spas ili loša navika?

Cucle: Spas ili loša navika?

Voleli ih ili mrzeli, roditelji u celom svetu vekovima koriste razna pomagala da bi umirili svoje bebice, a najpopularniji među njima su svakako cucle. Saznajte koje su dobre i loše strane dude…

Foto: Gulliver/Thinkstock
Foto: Gulliver/Thinkstock

Kao što svi znate bebe umiruje refleks sisanja koji im je dat odmah po rođenju i zato se bebama obično daju cucle, ne bi li se umirile kada su budne, a nije vreme za hranjenje. Kada beba malo poraste ona obično pronalazi neke svoje načine za utehu, a među njima se redovno nađe palac ili opet cucla.

Nekim roditeljima duda je spas i jednostavno ne mogu pregurati dan bez njene pomoći dok postoje roditelji koji se žestoko odupiru upotrebi ovog pomagala. Mi smo sigurni da svi mogu imati mišljenje koje se lako menja kad beba plače, a ništa što radite ne pomaže da je umiri. U svakom slučaju izbor je vaš, a mi smo tu da vam otkrijemo loše i dobre strane.

Kakve vrste duda su najbolje?

Pre nego pronađete cuclu koja vašoj bebi najviše odgovara može proći određeno vreme i verovatno ćete baciti nekoliko različitih vrsta. Većina njih je napravljena od silikonskog ili gumenog dela za cuclanje i plastične ili silikonske zaštite koja ide oko usta i koja sprečava dete da ne proguta onaj deo za cuclanje. Postoje i modeli koji su napravljeni iz jednog komada tako da nema nikakvih sastava ni pukotina u koje se mogu uvući bakterije.

Cucle od lateksa ili gume su mekše i fleksibilnije od silikonskih, ali su i kratkotrajnije dok su silikonske cucle lakše za održavanje i trajaće nešto duže. Postoje i ortodonske dude koje su spljoštene za razliku od tradicionalnih u obliku trešnje, a oblikovane su tako da ih beba sisa na isti način kao što sisa bradavicu dok jede. Isto tako takve dude imaju manji uticaj na rast zuba i zato su možda nešto bolji izbor.

Kada je pravo vreme za cuclu?

Neke osnovne preporuke lekara kažu da ukoliko dojite treba da pričekate da beba napuni meseca dana da joj ponudite dudu po prvi put. To je zato da imate dovoljno vremena da se produkcija mleka uspostavi. Nakon toga sve je na vama i zavisi samo od vas kada ćete i da li ćete uopšte bebi ponuditi cuclu. Većina roditelja je koristi tokom prvih šest meseci života jer su čuli da ona smanjuje rizik od sindroma iznenadne smrti odojčeta, ali naučni dokazi koji tome govore u prilog još uvek ne postoje.
Međutim stručnjaci tvrde da je najbolje vreme da bebu počnete odvikavati od cucle izmađu šest i 12 meseci jer postoje određene loše strane toga da dete cucla dudu duže od toga.

PROČITAJTE I… Cucla pred spavanje je korisna

Može li duda uticati na dojenje?

Kod nekih beba može uticati, ali to je zaista retka pojava, ali upravo iz tog razloga se za svaki slučaj preporučuje da bebi ne nudite dudu pre neo u potpunosti uspostavite dojenje, što znači ne pre mesec dana starosti. Ako beba jako rano počne koristiti dudu postoji mogućnost da je dnostavno neće znati da se poveže sa dojkom nakon toga. Isto tako tako prerano davanje dude može uticati na vreme koje će beba provesti sisajući. Tokom prvih dana nakon porođaja količina mleka se povećava prema potrebama beba, što više beba jede to se više mleka u dojkama stvara, a duda može uticati na taj proces.

Korištenje dude se ranije povezivalo i sa odvikavanjem od dojenja i verovalo se da deca koja koriste dudu, kraće sisaju, ali neka novija istraživanja pobijaju tu tezu i kažu da duda ne može uticati na dojenje.

Prednosti korištenja cucle

* Cucla može utešiti bebu i pomoći joj da sama zaspi.
* Sam čin sisanja može ublažiti bolove. Na primer može pomoći da beba lakše podnse primanje vakcine.
* Cucla pomaže prevremeno rođenim bebama. Ako im secucla da pre dojenja pre će se prilagoditi na hranjenje iz flašice, a biće i mirnija nakon podoja.
* Dokazano je da prevremeno rođene bebe koje su koristile dudu kraće ostaju u bolnici.
* Alternativa cuclama je da izdojite mleko i ponudite bebi dojku da sisa samo da bi se umirila.

PROČITAJTE I… “Duda varalica”- za i protiv

Nedostaci korištenja cucle

* Dugorajno korištenje cucle povećava rizik od ponovljenih infekcija srednjeg uha.
* Sisanje može preusmjeriti bakterije iz bebinig usta do uskih cevčica između uha i grla.
* Ako beba previše koristi cuclu to može uticati i na strukturu bebinih usta, a to znači da šlajme ne otiče dovoljno dobro kroz Eustahijevu tubu.
* Što beba više cucla cuclu to su veće šanse da će cucla uticati na rast zubića, odnosno na zagriz.
* Dugotrajno korištenje cucle utiče i na govor i zvukove koje beba proizvodi.

Važni saveti

* Ako odlučite da ponudite vašoj bebi cuclu trebalo bi da znate nekoliko veoma važnih saveta.
* Koristite ortodonsku spljoštenu cuclu.
* Održavajte cuclu čistom i sterilišite je kad god je moguće.
* Redovno proveravajte cucle, da li je sve na svom mestu i da li je dete slučajno počelo gristi.
* Nikada ne umačite cuclu u šećer ili med.
* Nemojte davati bebi cuclu pre nego što je zaista potrebna.
* Pokušajte odvići bebu od cucle pre nego što napuni godinu dana jer će kasnije biti samo teže.

Više saveta potražite u magazinu Mama&beba!

Pratite nas i na Fejsbuku: https://www.facebook.com/mamaibebacom/

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here