Početna Zabava Zanimljivosti Utvrđeni faktori koji utiču na razvoj crevnih bakterija kod beba

Utvrđeni faktori koji utiču na razvoj crevnih bakterija kod beba

Prikazani rezultati će biti važni za razvoj prehrambenih proizvoda namenjenih trudnicama

Nestle istraživački centar

Beograd, 11. februar 2015. – Nestlé istraživački centar je objavio rezultate istraživanja o ulozi spoljašnjih faktora koji utiču na razvoj ključnih crevnih bakterija kod odojčadi.

Crevne bakterije se obično nazivaju mikrobiomi i sastoje se od oko 100 milijardi mikroorganizama koji žive u telu i obavljaju različite važne funkcije, uključujući i podržavanje imunološkog sistema.

U studiji objavljenoj u časopisu Američkog društva za mikrobiologiju mBio, detaljno su prikazani rezultati istraživanja koji će biti važni za razvoj prehrambenih proizvoda namenjenih trudnicama u budućnosti.

Nestlé istraživački centar, najveći privatni istraživački prehrambeni centar na svetu, u istraživanju je sarađivao sa međunarodnim konzorcijumom EpiGen, koji je ostvario značajna otkrića u poslednjih nekoliko godina na području ishrane majki i male dece. Konzorcijum se sastoji od stručnjaka sa sedištem u pet centara širom sveta, uključujući Singapurski Institut za kliničke nauke Agencije za nauku, tehnologiju i istraživanje, koji je vodio aktuelno istraživanje.

Kompanija Nestlé u saradnji sa konzorcijumom EpiGen od 2011. godine proučava kako ishrana i stil života trudnica utiču na gene njihovih beba i kako ove suptilne genetske promene utiču na budući zdravi rast i razvoj dece.

Istraživanja Nestlé istraživačkog centra posebno su usmerena na faktore koji utiču na detetov fizički i kognitivni razvoj, na razvoj metaboličkog i imunološkog sistema u prvih 1.000 dana – 270 dana trudnoće, po 365 dana prve i druge godine detetovog života, kao i na ulogu ishrane u tom periodu.

Nestlé Nutrition Institut i kompanija Nestlé Adriatic organizovaće 14. marta u Zagrebu kongres pod nazivom Novi izazovi u ishrani prvih 1000 dana: Pogled u budućnost. Stručnjaci iz Srbije, zajedno sa više od 300 pedijatara iz regiona, imaće priliku da prisustvuju predavanjima o ovoj i srodnim temama.

Foto: PR

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here