Početna Zabava Zanimljivosti Kako do dečjeg pasoša?

Kako do dečjeg pasoša?

Moraju li biti prisutna oba roditelja?
Obavezno je prisustvo oba roditelja ili jedan od roditelja uz overenu pismenu saglasnost (u sudu ili opštini) drugog roditelja ili dokaz o starateljstvu da se vašem detetu izda putna isprava.

Šta je neophodno od dokumentacije?

Prilikom podnošenja zahteva za izdavanje samostalnog pasoša detetu potrebno je da priložite:

1. čitko ispunjen zahtev za izdavanje pasoša
2. detetov izvod iz Matične knjige rođenih
3. uverenje o državljanstvu deteta, ne starije od šest meseci
4. dve fotografije dimenzija 5 x 5 cm (negde nije obavezna)
5. prijavu stana
6. ličnu kartu roditelja koji podnosi zahtev
7.dokaz o uplaćenoj taksi za izdavanje pasoša i dokaz o uplaćenoj naknadi za obrazac pasoša

Koja je procedura ako roditelji nisu venčani?

Dokumentacija je ista kao i da ste u braku. Međutim, osim saglasnosti koju oboje pišete u SUP- u, potrebno je da i u opštini overite saglasnost o izdavanju pasoša za dete.
Koja je procedura za razvedene roditelje?

Ukoliko ste razvedeni, roditelj kome je dete sudskom odlukom povereno na vaspitanje i čuvanje, prilikom podnošenja zahteva za izdavanje pasoša, pored uobičajene dokumentacije prilaže na uvid i pravosnažnu presudu suda.

Koliko novca treba uplatiti za dobijanje pasoša?

Na ime takse na podnesak potrebno je da uplatite 200 dinara, a za obrazac pasoša 2.000 dinara. Brojevi žiro računa na koje treba uplatiti ovaj novac, nalaze se na vidnom mestu u SUP-u.

6 KOMENTARI

  1. E, super, ove godine planiramo da idemo u septembru u Grcku pa ce nam trebati pasos. A zna li neko, koliko se ceka?

  2. U zavisnosti od mesta stanovanja, od dve do cetiri nedelje. U svakom slucaju, zapocnite proceduru bar mesec dana pre planiranog odlaska na odmor.

  3. Koja lopovska država neverujem.Izvod iz matične knjige je sad kao trajan dokument ali je poenta u tome da vam uzmu original za šta god podnosite zahtev jer treba platiti razne neradnike po kancelarijama koji se zapošljavaju po stranačkim i rođačkim vezama. Tako da je potpuno svejedno da li ćete ga vaditi svakih 6 meseci kao i državljanstvo(koje vam takođe uzmu original).

  4. Imam mali problem,moji roditelji ne zive zajedno i ja ne znam gde mi je otac,ali oni nisu sudski razvedeni i ja ne mogu da izvadim licnu kartu ili pasos,a zeleo bih da idem sa drustvom na letovanje u CG,da li neko zna kako mogu da predjem granicu da li je moguce da predjem sa zdravstvenom knjizicom ili djackom i sa potvrdom od roditelja(majke).Imam nepunih 17 godina 

  5. Da li je cena pasosa za dete 2200 din..ili 3600..kao za odrasle..jer na sajtu Bevac pise da je isto kao i za odrasle a ovde pise 2200 din..

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here