Početna Zabava Zanimljivosti Kada je pravo vreme da dete otvori svoj nalog na Fejsbuku

Kada je pravo vreme da dete otvori svoj nalog na Fejsbuku

Thinkstock

Na pitanje – kada je pravo vreme da dete otvori svoj nalog na „Fejsbuku” ili „Instagramu”, pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Sava Savić takođe podseća da ove društvene mreže imaju politiku koja nalaže da dete mora imati najmanje 13 godina da bi otvorilo nalog, ali je praksa često sasvim drugačija.

„Znamo da i deca mlađeg uzrasta imaju svoje naloge na ovim društvenim mrežama, koje im često otvaraju upravo roditelji. Mi ne preporučujemo da učenici nižih razreda osnovne škole imaju naloge na društvenim mrežama i insistiramo na tome da deca tog uzrasta pristupaju ’Fejsbuku’ i ’Instagramu’ uz nadzor roditelja. Takođe savetujemo da kompjuter bude u dnevnom boravku, odnosno na mestu u stanu sa koga roditelj može da prati šta dete radi na internetu, sa kim se dopisuje i da li postoje bilo kakvi sumnjivi ili neprikladni sadržaji kojima je dete izloženo”, kaže Savić.

Naš sagovornik ističe da bi roditelji dece u nižim razredima osnovne škole trebalo da imaju šifre naloga svoje dece na svim društvenim mrežama ili da budu „prijatelji” sa njima i prate šta deca rade u virtuelnom svetu.

„Sa tinejdžerima treba biti obazriv – sa njima je ključno uspostaviti odnos poverenja kako bi se oni obratili odraslima ako dožive neprijatnost. Najbolji način da zaštitimo decu jeste da ih obrazujemo kako da se ponašaju u onlajn svetu. Neki od osnovnih praktičnih saveta glase – nikada nikome, osim roditeljima, ne treba davati svoju šifru, ne treba prihvatati prijateljstva sa nepoznatim ljudima, ne treba ostavljati lične podatke, niti postavljati fotografije sa plaže i ostale neprikladne sadržaje”, kaže Sava Savić i ističe da je Ministarstvo za telekomunikacije zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Fondom B92 partner na projektu „Bezbedniji internet”. On takođe podseća da je otvoren Centar za bezbedni internet i servis za onlajn prijavu svih nelegalnih sadržaja koji se zove „Net patrola”.

1 KOMENTAR

  1. Što kasnije. Deci je bolje nabaviti različite kreativne i edukativne igračke, kakve ima npr. Pertini i pustiti ih da razvijaju motoriku, intelekt i maštu. I učestvovati u tim njihovim igrama, kako bi razvili komunikaciju.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here