Početna Zabava Zanimljivosti 7 pitanja o bebama na koja verovatno ne znate odgovor

7 pitanja o bebama na koja verovatno ne znate odgovor

Jasno nam je da ste i pre nego što ste postali roditelj pročitali brdo literature i pregledali more sajtova o bebama. Ipak, odgovore na neka pitanja (možda) niste uspeli da pronađete. Evo nekih od njih…

beba

1. Zašto bebi prva kosica opada?

Visok nivo estrogena uzrokuje opadanje kose u trudnoći. Pošto se deo tih hormona preko posteljice prenosi na bebu, isti uzrok ima i opadanje njene kosice. Nakon rođenja, treba oko šest meseci da se bebi formiraju oblik i tekstura kosice. Drage mame, nemojte se iznenaditi ako se oblik i boja kose vašeg mališana promene preko noći. Kod većine mališana “druga” kosica je tamnija i gušća od one prve, paperjaste.

2. Zašto se bebama menja boja očiju?

Neposredno po rođenju boja bebinih očiju je plavičasta jer ne sadrži dovoljno smeđeg ili žućkastog pigmenta melanina. Plavokosa novorođenčad imaju veoma malo melanina, ali će i kod njih od šestog do dvanaestog meseca dužica oka potamneti. Kod neke dece pigmentacija traje sve do adolescencije, pa im se boja očiju menja i po nekoliko puta. Mališani plavih očiju imaju svetliju boju kože, što je dobro za apsorbovanje vitamina D iz sunčeve svetlosti, koja potpomaže rast i razvoj kostiju. S druge strane, mališani tamnije kose i očiju imaju manje šansi da obole od melanoma. Osim toga, tamnokosa deca imaju viši nivo folata u telu, a samim time i bolju krvnu sliku.

3. Kako to da ja mogu namirisati ukakanu pelenu, a moj muž ne oseća ništa?

Partner se verovatno ne folira (barem ne svaki put). Žene generalno imaju izoštrenije čulo mirisa i bolje razlikuju više mirisa istovremeno. Veliku ulogu u ovome igraju hormoni. U ovulaciji i trudnoći nivo estrogena raste, pa tako raste i vaša sposobnost njuškanja. Tate ne mogu osetiti “miris” pune pelene, ali je mogu prepoznati po težini i izgledu. Prema tome, nema načina da se izvuku od presvlačenja.

4. Šta će dete naslediti od mame, a šta od tate?

Naučnici su otkrili niz osobina koje se nasleđuju od jednog dominantnog gena, što znači da bebac ima 50 odsto šanse da nasledi mamine ili tatine osobine. Pored maminih rupica na obrazima i tatine špicaste brade, dete može naslediti i bakine duge prste ili dekino visoko čelo. Sve to zavisi od skupa gena, od kojih je samo jedan dominantan, a o kom je genu reč – saznaćete kada mališanu bude otprilike šest godina.

5. Zašto je roze boja za devojčice, a plava za dečake?

Ovo “pravilo” je relativno novijeg datuma. Nekad su sve bebe nosile belo jer je odeću ove boje bilo lakše iskuvavati i dezinfikovati. Ali sa specijalnim deterdženatima i mašinama za pranje rublja, stigla je i obojena garderoba, koju nije teško održavati. S vremenom su roditelji postali oni koji odlučuju o tome koje su boje “prave” za njihove mališane. Roze je, verovatno, bila ženstvenija, pa su je stoga namenili devojčicama. Veruje se da je plava boja namenjena dečacima zbog stihova pesme “Mali plavi dečak”.

6. Zašto se bebe toliko vrpolje dok spavaju?

Da li vaše detence spava mirno svu noć ili ga ujutru pronalazite na drugom kraju kreveca (ili čak ispod njega)? Novorođenčad i mala deca napreduju mnogo brže od odraslih, i to kroz različite faze sna. To je sasvim normalna pojava, pa i kada se prevrću kao palačinke, nemate razloga za brigu.

7. Da li i ženke ostalih sisara trpe bol pri porođaju?

Životinje su pri porođaju veoma tihe, pa ljudi misle da tad ne trpe bolove. Međutim, to nije tačno. Ženke sisara trpe jednaku bol (srazmerno njihovom telu i veličini ploda), ali one ostaju tihe da bi zaštitile sebe i mladunce od predatora. Uzmimo za primer pse. Kada se kuja šteni prvi put, neko mora biti uz nju jer se dešava da majka zbog jakih bolova povredi mladunce. Jedini sisari koji ne osećaju bol pri porođaja jesu ženke kengura i medveda, jer su im bebe veoma sitne i začas “ispadnu” na svetlo dana.

Autor: Life Content

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here