Početna Zabava Zanimljivosti 4 vrste namirnica koje ne bi trebalo da čuvate u zamrzivaču

4 vrste namirnica koje ne bi trebalo da čuvate u zamrzivaču

Zamrzavanje je najlakši način čuvanja hrane, ali postoje namirnice koje ne bismo smeli da zamrzavamo. Evo i koje…

Foto: Gulliver/Thinkstock
Foto: Gulliver/Thinkstock 

Zamrzavanje je vrlo koristan i praktičan način čuvanja hrane koji takođe čuva njihove hranljive vrednosti. Ali, postoje neke namirnice koje se nikako ne bi smele naći u vašem zamrzivaču što zbog promene ukusa i strukture, a što zbog vaše sigurnosti.

Evo koje vrste namirnica nikako ne bi trebalo da čuvate u zamrzivaču…

Hrana koja sadrži velike količine tečnosti
Krastavce, rotkvice, lubenicu, pomorandže nikako ne bi smeli zamrzavati. Ove su namirnice prepune vode koja se tokom procesa kristalizuje i nakon odmrzavanja potpuno menja strukturu i postaje gnjecava i pireasta. Sa druge strane, sveža zelena salata će uvenuti i postati smeđa.

  • Mlečni proizvodi
    Iako zamrzavanje jogurta, svežih, kremastih i polutvrdih sireva neće naštetiti vašem zdravlju, ove namirnice ne bi trebalo da se nađu u vašem zamrzivaču. Vrlo niske temperature utiču na izgled i strukturu mlečnih proizvoda nakon odleđivanja pa će oni, slično kao i kod sočnog voća i povrća, postati vodenasti i ni približno ukusni kao kada su sveži.

Sveža i kuvana jaja
Jaja su namirnica koja se slaže sa raznim jelima i najbolje ju je koristiti svežu. Zamrzavanje jaja može vam stvoriti poprilične probleme, ali i potpuno promeniti strukturu namirnice. Sveža jaja u ljusci će se rasprsnuti, a zaleđena kuvana jaja će postati gumena. Ukoliko baš želite li da zamrznete jaja izvadite ih iz ljuske i spremite ih u zamrzivač u posudice ili kesice.

  • Pržena i pečena hrana
    Već pripremljena hrana, pržena u dubokom ulju ili na roštilju poput krompirića, pohovanog mesa ili povrća, nakon zamrzavanja više nikada neće biti ista. Njena hrskava struktura i ukus potpuno će nestati pa će postati gnjecava i vlažna. Izbegavajte zamrzavanje pečene hrane.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here