Početna Trudnoća Žene koje kasnije rađaju duže žive

Žene koje kasnije rađaju duže žive

Žene koje su svoje najmlađe dete rodile nakon 33. godine, imaju dvostruko veće šanse da dožive 95 godina, u poređenju s onima koje su najmlađe dete rodile do 29. godine, smatraju stručnjaci.

mame

Na Medicinskom fakultetu u Bostonu sprovedena je studija čiji rezultati donose dobre vesti za žene koje planiraju trudnoću nakon 30. godine života. Naime, žene koje mogu prirodnim putem da ostanu trudne nakon 33. godine, imaju veće šanse da će doživeti duboku starost.

Ovo ne znači da bi žene trebalo da rađaju kasno kako bi sebi produžile životni vek, radi se o tome da mogućnost začeća u kasnijoj dobi upućuje na to da ženin reproduktivni sistem stari polako što se može povezati i s ostatkom njenog tela”, izjavio je Tomas Perls, profesor medicine i ko-autor studije, za časopis “Menopause”.

On napominje da biološki satovi nekih žena jednostavno rade usporeno.

Sumnja se da delimičan uticaj imaju i genetske predispozicije koje mogu usporiti starenje i smanjiti rizik za bolesti koje najčešće pogađaju starije ljude.

Sve je, naravno, stvar genetike. Naime, ako rodite zdravo dete nešto kasnije u životu vrlo je verovatno da će tako postupiti i vaša kćerka.

Izvor: ordinacija.hr
M.K.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here