Početna Trudnoća Želim bebu Postoje li “najbolje godine” za rađanje?

Postoje li “najbolje godine” za rađanje?

Trudnoća i odgoj deteta sa sobom donose veliku sreću i radost, ali i brige i izazove. Postoji li onda “pravo vreme” da se postane mama? Novo istraživanje kaže da postoji.

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

Ranije se verovalo (a i danas je prisutan taj stav) da je trudnoća posle 35. godine rizična. Nauka, međutim, otkriva nove prednosti kasne trudnoće. Već je dokazano da dobijanje bebe nakon 35. godine produžava životni vek, a najnovija naučna studija govori u prilog tome da rađanje u kasnijoj dobi povećava majčine mentalne sposobnosti.

Istraživači su sproveli nekoliko testova na 830 žena u postmenopauzi. Testirali su njihovu vizuelnu percepciju, koncentraciju, pažnju, verbalno pamćenje i planiranje. Otkrili su da su žene koje su rodile prvo dete posle 24. godine imale bolje rezultate na testovima mentalne oštrine, rešavanja problema i verbalnih veština u odnosu na žene koje su postale majke između 15 i 24. godine. Žene koje su rodile poslednje dete nakon 35. imale su bolju verbalnu memoriju i spoznaju.

Zaključak je da hormoni, estrogen i progesteron, koji rastu tokom trudnoće, imaju blagotvoran uticaj na hemiju i funkcionisanje mozga, naročito ako se poslednja trudnoća dogodila u kasnijim godinama.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here