Početna Trudnoća Želim bebu Kada su plodni dani: Sve što treba da znate o ovulaciji i...

Kada su plodni dani: Sve što treba da znate o ovulaciji i oplodnji

Artur BjelicaPiše: dr Artur Bjelica
lekar specijalista ginekologije i akušerstva
supspecijalista endokrinologije
poliklinikanovakov.com
Poliklinika Novakov logo

 

Do ovulacije dolazi oko 14. dana pre sledeće menstruacije. Posle ovulacije jajna ćelija putuje jajovodom ka materici. Ako nije oplođena, apsorbuje se u telu, a poslednjeg dana ciklusa u kome nije došlo do oplodnje, unutrašnji sloj materice izlazi sa krvarenjem. Ako dođe do oplodnje, oplođena jajna ćelija se „ugnjezdi“ za unutrašnji sloj uterusa i počinje da raste.

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

Oplodnja predstavlja spajanje jajne ćelije i spermatozoida koje za posledicu ima trudnoću. Kada se jajna ćelija oslobodi iz folikula, spermatozoid može da je oplodi.

Spermatozoidi se prave u testisima muškarca. Kada je spermatozoid zreo, izlazi iz testisa kroz male cevaste organe i meša se sa tečnošću koja se stvara u prostati, a ta mešavina se zove semena tečnost. Kada tokom odnosa muškarac ejakulira, semena tečnost kroz uretru, koja prolazi kroz penis, izlazi u vaginu. Za razliku od muškarca, kod koga je orgazam preduslov za izlazak sprematozoida, žena ne mora da doživi orgazam da bi ostala u drugom stanju.

Kada muškarac ejakulira u vaginu, sperma ide kroz grlić u matericu, a onda u jajovode. Tamo spermatozoidi mogu da žive do tri dana, nekad i duže. Ako se spermatozoid spoji sa jajnom ćelijom u jednom od jajovoda, dolazi do oplodnje.

Oko 85% žena koje imaju nezaštićene odnose biće trudne u roku od jedne godine, a odnosi u periodu oko ovulacije povećavaju šanse za trudnoću.

Kako izračunati kada su plodni dani pročitajte OVDE.

Ukoliko želite i da probate da izračunate kada su vam plodni dane to možete učiniti na našem ovulacionom kalendaru OVDE.

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here