Početna Trudnoća Želim bebu 9 grešaka koje mogu da utiču na začeće

9 grešaka koje mogu da utiču na začeće

Ako pokušavate da ostanete u drugom stanju, ne dozvolite da vam ovi pogrešni potezi utiču na konačan cilj.

zacece

Mnogi parovi pored ogromne želje da dobiju bebu, često nesvesno prave nepotrebne greške koje i te kako mogu da utiču na to kada će se ostvariti u ulozi roditelja, čak i ako je sve u savršenom redu sa njihovim reproduktivnim zdravljem.

Razloga je puno – od previše seksa, do premalo seksa. Saznajte i naučite kako da se vratite na pravi put prema svom cilju – bebi!

Nemate dovoljno seksa

Prva stvar koju možete da ispravite i koja je sigurno najzabavnija je da češće vodite ljubav. Možda mislite da ukoliko ne praktikujete stalno seks, možete da “sačuvate” više sperme vašeg partnera ili da čekate dane ovulacije, ali grešite. Imajte seks onoliko često koliko želite, obraćajući posebnu pažnju na nekoliko dana pre ovulacije.

Imate previše seksa

Neki parovi misle da imaju savršen koncept: što češće upražnjavaju seks, lakše i brže će zatrudneti. Ali više nije uvek i bolje. Takođe, kada su plodni dani u punom jeku, neko od partnera može da bude nezainteresovan ili samo zasićen seksa, što dovodi do moguće propuštene šanse.

Praktikujete uvek iste poze

Verovatno ste već čuli da je misionarska poza najbolja za začeće i da bi trebalo da držite noge u vazduhu nakon odnosa, ali to nije tačno. Bilo da ste vi gore, ili vaš partner ili čak isprobavate ludu pozu o kojoj ste čitali u novinama, rezultat je isti.

Pretpostavke da je u ženi problem

Kada par ima mnogo poteškoća da dobije bebu, obično se uzrok uvek traži u ženi. To je velika greška i najbolje da oba partnera još na početku uklone ove sumnje, kako bi bili sigurni.

Propuštanje ovulacije

Pogoditi tačno kada su plodni dani može da bude nezgodno. Takođe, mnoge žene misle da neki simptomi ukazuju početak ovulacije. Umesto da nagađate, iskoristite ovulacione testove koji će sa sigurnošću da utvrde kada su vam plodni dani.

Imate seks tačno na dan ovulacije

Ako ste kupili ovulacioni test ili ako proveravate svoju bazalnu temperaturu ili koristite kalendar da biste utvrdili kada su vam plodni dani, verovatno mislite da treba da imate intimne odnose baš tog dana kada vam ovulacija počne, međutim, to može da bude kasno. Nakon ovulacije, jajna ćelija ima 12 do 24 sata da bude oplođena spermatozoidom. Ukoliko niste pogodili kada su vam tačno plodni dani, moraćete da čekate do sledećeg meseca ne bi li pokušali ponovo, jer sperma može u vama da opstane od tri do pet dana. Zato, najbolje je da upražnjavate seks nekoliko dana pre ovulacije, jer ćete tako povećati šanse da ostanete u drugom stanju.

Koristite lubrikante

Razmislite dobro sledeći put kada poželite da koristite lubrikante, jer oni mogu negativno da utiču na pokretljivost sperme, kojoj je tako teže da dospe do jajne ćelije. Ako morate da ih koristite probajte sa prirodnim lubrikantima kao što su maslinovo ulje, biljno ulje, ulje za bebe.

Odmah tražite stručnu pomoć

Posle dva ili tri meseca uzaludnog pokušavanja, lako je biti frustriran. Ipak, to ne znači da odmah treba da pojurite kod stručnjaka kako bi utvrdio šta nije u redu. Ako imate manje od 35 godina, redovne menstrualne cikluse bez ikakvih zdravstvenih problema koji mogu da utiču na plodnost, budite strpljivi do godinu dana.

Zanemarujete opšte zdravstveno stanje

Vrlo često, kada parovi žele da dobiju bebu, oni se fokusiraju isključivo na svoje reproduktivno zdravlje zanemarujući osnovno. Važno je da obratite pažnju na vaše zdravlje uopšte, jer stvari poput težine, pušenja, stresa i lekova mogu da utiču na plodnost takođe. Pre nego što se bacite na posao, ne bi bilo na odmet da vi i vaš partner obavite sistematski pregled kako bi na vreme stali na put bilo kakvom problemu koji može da utiče na plodnost.

Izvor: yumama.com
Foto: imagerymajestic/freedigitalphotos.net

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here