Početna Trudnoća Zdravlje i nega Sunčanje u trudnoći – opekotine i sunčanica

Sunčanje u trudnoći – opekotine i sunčanica

Trudnice bi trebale posebnu pažnju leti obratiti na sunčanje, posebno na opasnost od opekotina i sunčanice.

Foto: Pixabay/Free Images
Foto: Pixabay/Free Images

Ultravioletni zraci su opasni za svakog od nas, ali za trudnice posebno zbog povećanog nivoa hormona zbog čega je koža osetljivija. A da ne pričamo o tome da svaki put kada dobijete opekotine povećavete rizik od raka kože.

Zašto je rizično po trudnice
Trudnica na moru sa sesiromSunčanje (posebno kada je sunce jako i bez prave zaštite) dovodi do dehidracije i pregrejavanja tela, što je za trudnice opasno i može dovesti do preranih kontrakcija. Povećana temperatura tela može biti opasna po razvoj deteta, jer postoji mogućnost da se jave određeni poremećaji. Zato je sunčanica posebno opasna. Imajte na umu da ste u drugom stanju mnogo osetljiviji, te da izlaganje suncu kao što je bilo pre trudnoće nije nikako preporučljivo.

Zaštita
Koristite kreme za sunčanje sa faktorom 30 i poželjno je da ih nanosite svaka dva sata, ako ste izloženi češće suncu. Bez vode ne idite nigde. Pijte je u što većim količinama i hidrirajte telo što češće. Šeširi širkog oboda i naočare su obavezni, a sunce biste trebali izbegavati između 10 i 17 časova. Ako se želite malo sunčati neka to bude obavezno ujutro do 10 ili predveče oko 17 – 18 časova u zavisnosti koliko je sunce jako taj dan. Takođe, tada je obavezna jaka zaštita, mnogo tečnosti i kratkotrajno izlaganje (provodite više vremena u hladu nego na direktnom suncu).

Opekotine i sunčanica
Iako opekotine ne mogu direktno da naude vašoj bebi loše su po trudnice. Dehidracija, bolovi od opekotina (i to u periodu kada vam je ionako teško da se namestite i spavate mirno) mogu biti uznemirujući i iscrpiti organizam. Nekoliko sati nakog nastanka opekotina simptomi se pogoršavaju raste temperatura tela, što je za trudnice, pa i bebu vrlo loše. (Posebno za pravilan razvoj bebe u stomaku). Sunčanica je još opasnija (može nastupiti ako se niste pazili i nosili šešir). Tada je najbolje da se odmah javite doktoru.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here