Početna Trudnoća Zdravlje i nega Shvatite ovo krajnje ozbiljno: Prvi simptomi dehidracije u trudnoći

Shvatite ovo krajnje ozbiljno: Prvi simptomi dehidracije u trudnoći

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

Kako sprečiti dehidraciju u trudnoći?

Tokom trudnoće izbegavajte napitke koji podstiču mokrenje! Najbolji način da sprečite dehidraciju je konzumiranje preporučene količine vode. Optimalni minimum koliko vode trudnica treba da pije tokom dana iznosi od 1.8 do 2.5 l, pa čak i više ukoliko je potrebno.

Izbegavajte kofein, slatke sokove i čajeve koji podstiču mokrenje. Najbolje je da pijete čistu vodu, u koju ponekad možete iscediti limun ili pomorandžu.

Koliko dehidracija može biti opasna tokom trudnoće?

Dehidracija organizma može biti veoma opasna naročito u trudnoći i može da uzrokuje niz komplikacija. Ukoliko zanimarite prve simptome dehidracije, oni mogu značajno da se pogoršaju. U prvim mesecima može da pogorša jutarnje mučnine, glavobolja može da dovede do jake migrene, a možete se osećati i veoma malaksalo i umorno, a mogu se čak javiti i nesvestice.

U drugom i trećem trimestru dehidracija može da uzrokuje pojačane kontrakcije koje mogu da dovedu do prevremenog porođaja. Takođe, dehidracija može da dovede do povišene temperature, usled koje se javljaju grčevi u mišićima, vrtoglavica, oticanje…

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here