Početna Trudnoća Zdravlje i nega OVAJ test je idealan za starije žene sa problematičnom trudnoćom

OVAJ test je idealan za starije žene sa problematičnom trudnoćom

Ginekologija uvek traži nove načine da sazna sve o bebi još u periodu dok je u majčinom stomaku. Zato su se uvek tražili novi testovi koji će ukazati na anomalije koje mogu dovesti do problema.

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

Veliki broj anomalija ploda vezan je za poremećaje koji nastaju pogrešnom podelom hromozoma u trenutku oplođenja. Neke od tih anomalija dovode do smrti ploda u materici ili odmah po rođenju. Najpoznatije hromozomske anomalije su uzročnici stanja poznatijih kao Daunov sindrom, Edvardsov sindrom i Patau sindrom – kaže dr Mima Fazlagić.

Iako je do sada test kojim se utvrđuje ovaka poremećaj bio invazivan jer se vršio preko plodove vode, ili pupčanika, više nije tako.

Ovi poremećaji nastaju zbog postojanja viška broja hromozoma 13, 18 i 21. Naučnici su uspeli da sekvencioniraju DNK ploda koji cirkuliše u krvi trudnice i test koji otkriva ova stanja više nije invazivan, jer se radi na uzorku njene krvi – objašnjava dr Mima Fazlagić.

Ovakav test idealan je za starije trudnice kod kojih je trudnoća problematična.

Danas je moguće ovaj neinvazivni prenatalni test (NIPT) uraditi i kod nas. Njegova popularnost raste jer je sve veći broj starijih trudnica koje su pomoću vantelesne oplodnje zatrudnele i za njih je čak i mali procentat rizika invazivnih metoda neprihvatljiv – navodi dr Mima.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here