Početna Trudnoća Zdravlje i nega Nova istraživanja: Razmak između dve trudnoće može uticati na pojavu autizma

Nova istraživanja: Razmak između dve trudnoće može uticati na pojavu autizma

Sve više dece u svetu ima problem sa autizmom, a nova studija je sada otkrila faktor koji može igrati veliku ulogu u nastanku ovog poremećaja.

Foto: Gulliver/Thinkstock
Foto: Gulliver/Thinkstock

Koliko dece ćete imati, kao i kolika razlika u godinama će između njih biti zavisi od mnogo čega – vašeg zdravlja, posla, ali i od toga da li želite da napravite manju razliku kako bi vaši mališani mogli da se druže ili ne.

Nova studija pronašla je vezu između razlike u godinama prvog i drugog deteta i pojave autizma.

Naime, dete koje je rođeno nešto manje od dve godine posle prvog deteta ima skoro tri puta veće šanse da bude autistično, a isto tako ukoliko je razlika veća od šest godina, procenat za razvoj autizma se povećava, pokazala je studija objavljena u žurnalu Pediatrics.

Pročitajte i… Doktor Karp tvrdi da zna šta izaziva autizam!

Studija je obuhvatila 45 hiljada dece rođene u Severnoj Kaliforniji između 2000. i 2008. godine. Istraživači su otkrili da je 1,2 procenta drugorođene dece, iliti 577 mališana, autistično – 117 njih je imalo Aspergerov sindrom, 377 autizam i pedesttroje neki drugi poremećaj koji nije naveden.

Ranija istraživanja su pokazala da godine roditelja takođe igraju važnu ulogu, ali nova studija je sada uzela u obzir i indeks teklesne mase (BMI) majke. Gojaznost, kao i veći broj kilograma dobijenih tokom trudnoće takođe mogu povećati verovatnoću za nastanak autizma, kaže Lisa Kroen, vođa istraživanja.

Naravno, to ne znači da će, ukoliko ne možete ili ne želite da pravite manju razliku između dva deteta, vaše drugo dete sa sigurnošću biti autistično.

“Autizam je kompleksan poremećaj sa mnogim faktorima i simptomima i bilo bi pogrešno zaključiti da je razmak između dve trudnoće jedina stvar koja je bitna”, zaključila je Lisa Kroen.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here