Početna Trudnoća Zdravlje i nega Najčešće tegobe u trudnoći i kako da ih uklonite

Najčešće tegobe u trudnoći i kako da ih uklonite

Sanja BulatovicPiše: dr Sanja Bulatović lekar specijalista ginekologije i akušerstva
supspecijalista fertiliteta i steriliteta

poliklinikanovakov.com
Poliklinika Novakov logo

 

Svako od nas je osoba za sebe, pa se tako i simptomi i tegobe u trudnoći razlikuju kod svake trudnice ponaosob. Ipak, postoje određene tegobe koje su učestale, i koje se javljaju u određenim periodima trudnoće. Pogledajte u nastavku koje sve tegobe prate trudnoću, šta ih uzrokuje, ali i kako da ih se oslobodite…

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

Mučnina

Da li je svim trudnicama muka na početku trudnoće?

– Ne svim, ali većini, nažalost jeste. I, mada se misli da se ovaj problem javlja samo ujutro, trudnice znaju da to nije uvek istina, jer se može desiti da iim je muka preko celog dana, pa i uveče. Kod nekih se to stanje ograničava na povremen osećaj koji ne smeta mnogo, a kod nekih se komplikuje povraćanjem, koje može da bude povremeno, ili da se pogorša toliko da zahteva smeštanje u bolnicu i nadoknadu tečnosti.

Šta je uzrok mučnine i povraćanja na početku trudnoće?

– Ne zna se tačan uzrok ovih tegoba, ali se smatra da su one povezane sa hormonskim promenama i mogu početi već oko pete ili šeste nedelje, a traju obično do 14. nedelje, s tim što se, retko, mogu produžiti i do kraja trudnoće.

Da li povraćanje opasno?

Ne, ali ako povraćate više od četiri do pet puta dnevno, ne unosite hranu niti vodu, gubite na težini i manje mokrite, onda može postati opasno jer može doći do dehidratacije. U tom slučaju, treba da se javite vašem lekaru, koji će proceniti da li je potrebno da budete primljeni u bolnicu, da bi se nadoknadila tečnost, infuzijama, sa vitaminima.

Šta raditi kada se javi mučnina?

– Nema načina da sprečite mučninu i povraćanje, ali možete smanjiti učestalost i intenzitet tegoba, tako što ćete jesti manje obroke, češće, ne previše začinjenu hranu koja nema intenzivan miris. Treba da pijete dosta tečnosti, a probajte da doručkujete pre nego što ustanete iz kreveta. Kada ležite, ustanite sporije, nemojte praviti nagle pokrete. Izbegavajte napitke sa kofeinom i alkohol, nemojte pušiti niti boraviti u prostorijama u kojima se puši. Ako ne možete da jedete pravu hranu, prebrodite krizu mučnine ponekim slanim štapićem, slanim keksom ili golim tostom. Provodite što više vremena na svežem vazduhu i umereno šetajte.

– Nekada čak i vitamini posebno napravljeni za trudnoću mogu da izazovu mučninu, pa probajte da ih uzimate sa nekom blagom hranom. Posebno gvožđe na prazan stomak može da bude problem, pa ga nemojte tako uzimati.

Pokušali ste da smanjite mučninu i povraćanje i ništa ne pomaže. Šta da radite?

– Svakako o tome obavestite svog lekara – posebno ako mnogo i uporno povraćate. To može da dovede do dehidratacije i ozbiljnih poremećaja u vašem organizmu i morate reagovati na vreme.

– Sem izmena u ishrani, protiv jutarne mučnine možete se boriti i drugim sredstvima. Probajte sa vitaminom B6, tri puta dnevno po 25 mg, do pet dana. Ako vam pomaže, za produžetak terapije morate da se konsultujete sa lekarom.

– Možete da pokušate s sa đumbirom – bilo da koristite sušeni ili sveži koren od koga ćete napraviti čaj, ili da popijete neki gotov napitak u kome se nalazi ovaj začin. Postoje i tablete sa đumbirom, ali nikako ne uzimajte više od 1 gr u četiri dnevne doze, do pet dana, nakon čega se konsultujte sa lekarom.

Veoma često imate gorušicu. Šta da radite?

– Gorušica nije retka u trudnoči, a češća je u kasnijoj trudnoći. Da biste smanjili neprijatan osećaj gorušice, jedite manje porcije, češće – svakih dva do tri sata, sporo. Izbegavajte začinjenu hranu – zaboravite biber, beli luk, pomorandže, limun, grejpfrut…

– Pokušajte da izmenite način pripreme hrane – kuvajte na pari umesto na ulju ili masti, a izbegavajte i masnu hranu – duže se zadržava u želucu i teže vari. Nakon jela sedite ili prošetajte, nemojte legati bar dva sata.

Koje su još najčešće tegobe u trudnoći, i kako da ih umanjite ili izbegnete pogledajte OVDE.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here