Početna Trudnoća Zdravlje i nega Mučnine u trudnoći ublažiće kikiriki

Mučnine u trudnoći ublažiće kikiriki

Jutarnje mučnine u trudnoći predstavljaju problem većini trudnica. Dok jedne čekaju da nagon za povraćanje prođe sam od sebe, druge jedu kikiriki

foto: freedigitalphotos.net, David Castillo Dominici
foto: freedigitalphotos.net, David Castillo Dominici

Mučnine u trudnoći nisu retkost a sve više budućih mama odlazi ginekologu i nutricionisti kako bi rešile ovaj problem. Dok jedni tvrde da je jutarnja mučnina nasledna i da se tu ništa ne može promeniti, drugi tvrde da lek postoji.

Sa sigurnošću možemo da kažemo da čaša mlake vode sa limunom ublažava mučninu, ali je ne rešava do kraja. Mame koje su prošle kroz ovu fazu pričaju da je njima pomoglo voće – jabuke i kruške uzimale su uvek kad bi dobile nagon za povraćanje. Druge tvrde da je njima pomogla limunada koju su sladile medom a ne šećerom.

Disanje duboko u trudnoći, pogotovo kad trudnica oseća mučninu, svakako je odličan savet, tvrde svetski ginekolozi.

PROČITAJTE I… 10 saveta za ublažavanje mučnine u trudnoći

Provereno odličan recept za svaku trudnicu koja jutro počinje sa mučninom je kikiriki u ljusci. Ako ste i vi jedna od njih, onda je poželjno da uvek u kući imate ovu namirnicu. Sad već mame, hvalile su nam se da ih je kikiriki rešio velikih nelagodnosti. Kad god bi imale mučnine u toku dana jele su kikiriki u ljusci. Većina njih priznaje da bez kikirija u ljusci nije izlazila iz kuće.

Stručnjaci ovaj fenomen objašnjavaju činjenicom da u vreme mučnine, mozak zaposlimo manuelnim radom čišćenja kikirija. Zato je korisnije čistiti kikiriki nego samo jesti očišćen. Neverne tome odmah su dodale kako bi kikiriki mogle da zamene semenkama budeve ili suncokreta. Efekat nije bio isti. One koje su umesto kikirikija jele semenke bundeve i sucokreta i dalje su osećale mučninu. Evo i zašto: Kikiriki sadrži visok procenat fosfora koji direktno utiče na smanjene mučnine. Treba znati i to da fosfor pozitivno utiče na sve mentalne procese, smiruje nervnu napetost i poboljšava raspoloženje.

Više saveta potražite u magazinu Mama&beba!

Pratite nas i na Fejsbuku: https://www.facebook.com/mamaibebacom/

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here