Početna Trudnoća Zdravlje i nega Kako lečiti hronične bolesti u trudnoći?

Kako lečiti hronične bolesti u trudnoći?

Sanja BulatovicPiše: dr Sanja Bulatović lekar specijalista ginekologije i akušerstva
supspecijalista fertiliteta i steriliteta

poliklinikanovakov.com
Poliklinika Novakov logo

 

Tokom trudnoće može doći do pojave raznih hroničnih bolesti, zbog čega je neophodno da obratite pažnju na njihove simptome, kao i da svom lekaru saopštite sve eventualne promene koje primetite na svom organizmu. Danas vam predsavljamo hronične bolesti koje se mogu pojaviti u trudnoći.

Foto: Gulliver/Thinkstock
Foto: Gulliver/Thinkstock

OBOLJENJA ŠTITNE ŽLEZDE
Problemi sa štitnom žlezdom mogu biti rezultat njene prevelike ili premale aktivnosti. U oba slučaja se stanje funkcije štitne žlezde kontroliše određivanjem nivoa hormona koje proizvodi ova žlezda – određuju se slobodni T3, T4 i TSH, i na osnovu ovih rezultata se procenjuje da li je i koja terapija potrebna, odnosno regulišu nivoi doza. Lekovi koji se koriste za ove probleme ne bi trebalo da utiču na razvoj bebe, ali se funkcija bebine štitne žlezde svakako kontroliše posle rođenja.

Tokom trudnoće se nastavlja dotadašnja terapija, a doze se prilagođavaju tokom konsultacija sa endokrinologom, shodno nivoima hormona. Kao što je potrebno endokrinologa obavestiti o trudnoći, tako i ginekologa treba obavestiti o postojanju problema sa štitnom žlezdom i o terapiji.

Koje se još bolesti mogu pojaviti u trudnoći, kao i kako prilagoditi terapiju tokom trudnoće možete pročitati OVDE.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here