Početna Trudnoća Zdravlje i nega Kako da se izborite sa hemoroidima tokom trudnoće

Kako da se izborite sa hemoroidima tokom trudnoće

Iako je trudnoća životni period u kome bi žene trebalo da uživaju, neki propratni simptomi to jednostavno ne dozvoljavaju. Tu su: mučnine, oticanje nogu, problemi sa probavom i na kraju hemoroidi kojima se danas nešto detaljnije bavimo.

Foto: Pixabay/Free Images
Foto: Pixabay/Free Images

Donosimo vam nekoliko važnih saveta koji će vam pomoći da se izborite sa hemoroidima tokom trudnoće.

Hemoroidi su upaljene i natečene vene koje se razvijaju unutar i oko anusa i rektuma u trenucima kada se na taj osetljivi deo tela vrši nešto veći pritisak nego obično. Hemoroidi su veoma neugodna i bolna pojava i svaki odlazak u toalet može biti pravo mučenje, a to sigurno znaju sve žene koje su ih u trudnoći i nakon nje iskusile. Hemoroidi se češće javljaju u trudnoći jer se u tom periodu povećava volumen krvi, povećava se težina i probava je nešto usporenija. Evo šta savetuju stručnjaci kad je u pitanju borba sa hemoroidima.

Unosite velike količine vlakana
I tu ne mislimo samo na nekoliko suvih šljiva dnevno, potrebno je uneti oko 25 grama vlakana dnevno da bismo sprešili pojavu hemoroida. Vlakna omekšavaju stolicu i pospešuju rad creva. Možete ih uzimati u obliku suplemenata ili putem hrane: smeđa riža, ječam, šargarepa, krastavci, brokoli, paprike, zeleniš, orašasti plodovi i semenke te voće sa jestivom korom.

Pijte dovoljno tečnosti
Tokom dana obavezno pijte što više vode, mlake biljne čajeve, vodu sa limunom ili tople supe bez rezanaca. Tekućina je zaslužna za bolji rad creva i redovnu stolicu.

PROČITAJTE I… Najčešće tegobe u trudnoći i kako ih ublažiti

Vežbajte
 Veoma je važno da se tokom trudnoće ne ulenjite jer vežbanje uveliko podstiče bolji rad creva. Ako niste neki sporstki tip osobe bili ni pre trudnoće onda nemojte eksperimentisati i držite se dugačkih šetnji, joge za trudnice ili pilatesa.

Razgovarajte sa lekarom o suplementima gvožđa
Mnoge trudnice tokom trudnoće uzimaju suplemente gvožđa, a jedna od nuspojava koja njih prati jeste zatvor koji povećava rizik od nastanka hemoroida. Konsultujte se sa lekarom da vam promeni terapiju ako patite od jakog zatvora.

Probajte biljne lekove
Ako želite vaš problem rešiti na prirodan način okrenite se biljkama koje mogu biti od velike pomoći. Kao obloge protiv bolova i svraba koristite čaj ili kreme od nevena i kamilice, a hamamelis će pomoći kod natečenosti, bolova i zatvora.

Koristite kreme protiv hemoroida
U apotekama možete kupiti razne kreme i čepiće za lečenje hemoroida, a mnogi od njih su sigurni i za upotrebu u trudnoći. Pre nego počnete koristiti neki lek obavezno se posavetujte sa vašim lekarom, za svaki slučaj.

Više saveta potražite u magazinu Mama&beba!

Pratite nas i na Fejsbuku: https://www.facebook.com/mamaibebacom/

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here