Početna Trudnoća Zašto kosa opada u trudnoći

Zašto kosa opada u trudnoći

U trudnoći kosa brže raste i menja joj se tekstura, ali skoro 50 odsto žena ima problema s opadanjem vlasi.

kosa

Ciklus rasta kose odvija se u dve faze, aktivnoj i pasivnoj. Skoro 90 odsto kose stalno raste, a 10 odsto vlasi je u fazi mirovanja. Nakon što prođe ta faza, kosa opada i zameni je nova.

Svaki dan tako izgubimo 100 dlaka. Tokom trudnoće povišeni nivo hormona estrogena produžuje fazu rasta i smanjuje opadanje vlasi zbog čega kosa postaje gušća i sjajnija.

Promena u hormonalnoj ravnoteži utiče na rast kose, ali i menjaju i njenu teksturu. Nije neobično da ravna kosa počne da se kovrdža, kao i da se talasasta kosa poravna.

Osim toga, kosa se može pojačano mastiti ili preterano isušiti, ali to već više zavisi od genetike, piše American Pregnancy.

Opadanje kose

Osim pozitivnih strana, kada je reč o kosi, trudnoća ima i onih negativnih. Skoro 40 do 50 odsto žena ima problema s preteranim opadanjem kose zbog hormonalnog disbalansa. Ove promene su najčešće u prvim mesecima trudnoće i do tri meseca nakon porođaja.

Tokom trudnoće visok nivo hormona sprečava preterani gubitak kose, no posle poroda, on drastično padne što uzrokuje opadanje vlasi. Vlasi najčešće ispadaju na liniji uz čelo. Već 12 nedelja nakon porođaja vlasište se lagano vraća u normalu, a potpuni oporavak može se očekivati za šest do 12 meseci.

Nega kose u trudnoći

Opadanje kose tokom trudnoće i nakon porođaja može se ublažiti pravilnom negom. Najbolji izbor su šamponi sa silikonom koji oblažu vlasi, zaglađuju kutikule i sprečavaju isušivanje. Međutim, ni s njim ne treba preterivati jer se silikon može nakupljati na vlasištu i uzrokovati mašćenje.

Kosu treba češljati od vrhova prema korenu, kako bi se smanjilo pucanje vlasi. Takođe, treba izbegavati punđe i pletenice koje previše zatežu kosu.

Osim nege, važna je i ishrana. Najbolji izbor su namirnice bogate antioksidansima i flavonoidima koje štite folikul i podstiču brži rast. Za jaču kosu treba jesti grašak, šargarepu i orahe. Takođe, pomažu i dodaci vitamina C i B, kao i cinka, ali pre uzimanja bilo kakvih suplemenata, preporučuje se savetovanje sa lekarom.

Izvor: Mondo

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here