Početna Trudnoća Korisni saveti Uvrnuti trudnički snovi

Uvrnuti trudnički snovi


Sanjali ste da ste rodili mače i da ga je vaš suprug odneo sa sobom u vasionu? Dobro došli u svet uvrnutih trudničkih snova…

Većina trudnica tokom trećeg tromesečja trudnoće sanja čudne, uvrnute snove. Baš kao što se trudnicama menjaju ukus i raspoloženje, tako dolazi i do promene u mentalnom sklopu, što se naročito oslikava u njihovim snovima. Nemojte misliti da ste “odlepili” – ovo je savršeno normalna emocionalna “vrteška” kroz koju prolaze skoro sve trudnice.
Zbog promena u hormonalnom i emocionalnom statusu mozak je tokom trudnoće “bombardovan” mnogostrukim informacijama s kojima ponekad ne može da se izbori, pa se taj višak pojavljuje u snovima u obliku bizarnih slika i strahova. Tokom trudnoće organizam žene preplavljen je hormonima estrogenom i progesteronom. Oni podstiču rad mozga, tako da se on ni tokom sna ne odmara, već emituje talase koji trudnicu tokom većeg dela noći drže u REM fazi (a tada se najčešće sanja). Zbog toga se trudnice bude pod utiskom zastrašujućih snova koji se, uglavnom, odnose na ishod trudnoće i zdravlje novorođenčeta.

SNOVI I STRAHOVI
Pošto se većina žena plaši porođaja (ne verujte onima koje kažu da to nije istina), njihovi snovi većinom su usmereni na taj čin: neke sanjaju da su rodile petogodišnje dete, dok se druge bude oblivene znojem jer im je beba “ispala” iz stomaka, a da one to nisu ni osetile. Osim toga, većina budućih mama čita literaturu o razvoju ploda u stomaku i pri tom se susreće sa fotografijama fetusa koje nesvesno pamte, a onda im se one javljaju u snovima deformisane u oblik žabe, ribe ili, recimo, guštera. Kako se termin porođaja približava, tako životinje nestaju iz trudničkih snova ustupajući mesto slatkim i ružičastim bebama. Međutim, strah od neprilagođenosti, nespretnosti i nesnalažljivosti ostaje sve do trenutka porođaja. Nakon toga, nema više spavanja, pa samim tim ni snova 🙁

POTREBA ZA NEŽNOŠĆU
Interesantno je da trudnice u prvim mesecima trudnoće uopšte ne sanjaju o bebi, već o svom partneru. To je razumljivo, jer još uvek ne osećaju bebine pokrete u materici i ne ostvaruju emotivnu vezu sa njom. Ali, zato osećaju potrebu za više nežnosti i ljubavi. Potrebna im je emocionalna podrška partnera, pa se u vezi sa tim javlja i strah od gubitka voljenog (smrt, rastanak, razvod i sl.) Podsvesno, većina žena plaši se da će same podizati dete, pa tokom trudnoće sanjaju da im je partner preminuo, nestao ili se zaljubio u drugu ženu. Srećom, to su samo ružni snovi!

EVO I DOBRIH VESTI…
Nisu trudnički snovi ispunjeni samo strahovima i užasima – umeju oni da budu i veoma “sočni”. Pošto je cirkulacija krvi tokom trudnoće utrostručena, povećan je i priliv krvi u genitalije, tako da vaš dragi ne treba da se čudi ukoliko se “bacite” na njega usred noći ili ako u snu doživite orgazam.

A SAD, BUĐENJE!
Važno je naglasiti da trudnički snovi, ma kakvi bili, ne predskazuju budućnosti niti u njih treba verovati. Tačno je da mogu biti veoma plastični i uznemirujući, ali oni su samo posledica preterane moždane aktivnosti tokom noći i ništa više od toga! Čim se beba rodi, oni će nestati netragom – u doslovnom smislu reči!

Časopis “Moja beba”

1 KOMENTAR

  1. Ja sam pocela da ima nocne more u cetvrtom mesecu, ali su se oni intezivirali tek u sestom. Psihijatria mi je rekal da imam simptome depresije i da ce se to verovatno razviti u post porodjajnu depresiju i savetovala mi je obogatim svoj zivotni prostor. Tako da je usledila adaptacija stana , i za neverovati situacija se popravila :D. Sreca pa ima divnog muza koji je bio svo vreme uz mene i podrzavao me u svakom pogledu.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here