Početna Trudnoća Upotreba lekovitog bilja u trudnoći

Upotreba lekovitog bilja u trudnoći

Iako su mnoge prirodne materije uspešno zamenjene farmakološkim preparatima, mnogi ljudi i dalje koriste lekovito bilje i vitamine prirodnog porekla. Ta potreba je naročito izražena tokom trudnoće, radi zdravlja majke i deteta, kao i da bi se rešile neke tipične tegobe.

lekovito bilje

Brojni herbalisti smatraju da su biljna sredstva zdravije i bolje rešenje, kao i da su jeftiniji od preparata konvencionalne farmakologije. S druge strane, mnogi medicinski stručnjaci ne preporučuju trudnicama primenu biljnih lekova, jer njihova apsolutna bezbednost nije potvrđena. Za razliku od lekova na recept, biljni i vitaminski suplementi ne podležu strogoj kontroli i evaluaciji koju vrše zvanične institucije. Posledično, kvalitet i jačina mogu da variraju između dve proizvodne linije istog biljnog preparata, kao i između proizvoda različitih proizvođača. Uglavnom, odluka o izboru i korišćenju određenog prirodnog preparata i dalje ostaje lične prirode.

Postoje li rizici?

Iako se radi o apsolutno prirodnim preparatima, konzumacija određenih biljnih sredstava nije bezbedna tokom trudnoće. Stručnjaci savetuju trudnice da pre primene bilo kog biljnog preparata obavezno razgovaraju sa svojim lekarom. Neka biljna sredstva sadrže supstance čija je primena kontraindikovana u trudnoći, jer mogu da uzrokuju pobačaj, prerani porođaj, kontrakcije materice ili oštećenja fetusa. Objektivno, do sada nije urađeno mnogo studija kojima bi se precizno utvrdili svi efekti biljnih preparata na trudnice.

Zabranjeno lekovito bilje

Budući da različiti izvori navode iste biljke kao korisne i štetne, najbolje je da se, pre primene bilo kojeg sredstva iz ove kategorije, posavetujete sa svojim lekarom ili kvalifikovanim herbalistom. Obično se biljni preparati (kao i farmakološka sredstva) u kontekstu bezbednosti primene svrstavaju u nekoliko kategorija: za opštu populaciju, decu, hronične bolesnike, trudnice i dojilje.

Naravno, na bezbednost po zdravlje utiče i način primene i koncentracija aktivnih materija u leku. Na primer, ruzmarin se generalno smatra bezbednim kada se koristi oralno i u količinama tipičnim za začinjavanje hrane. Međutim, ova biljka se smatra potencijalno štetnom za trudnice, ako se koristi oralno u količinama karakterističnim za medicinsku primenu. Drugim rečima, ruzmarin može da deluje kao stimulant kada su u pitanju menstruacija i kontrakcije materice. Ovo je verovatno najbolji primer promene stepena bezbednosti u odnosu na metod primene.

Poznato je da malo ruzmarina u jelu neće ugroziti zdravlje majke i bebe, ali ako se u velikim dozama koristi u medicinske svrhe, predstavlja zdravstveni rizik. Isto važi i za beli luk, žalfiju, đumbir i tumerik (začinu kari daje žutu boju). Primena navedenih biljaka može da bude kontraindikovana u trudnoći ukoliko se koriste u velikim ili koncentrovanim količinama, a ako se koriste samo u hrani – potpuno su bezbedne.

Dozvoljeno lekovito bilje

U zavisnosti od vrste stručnjaka sa kojim se savetujete o očuvanju zdravlja tokom trudnoće, moguće je da će vam preporučiti primenu biljnih preparata. Ipak, Nikada nemojte sami da dijagnostikujete probleme, niti da određujete lekove i njihove doze.

To pravilo se takođe odnosi i na primenu biljnih preparata. Budući da je svaka žena priča za sebe, kao i da su sve trudnoće različite, najbolje je da lekove i preparate za eliminisanje tegoba uzimate pod nadzorom lekara.

Odluka o korišćenu biljnih sredstava tokom trudnoće lične je prirode, ali da biste bili sigurni u sopstvenu i bezbednost svoje bebe, neophodno je da dobro poznajete vrste biljaka, njihove upotrebne delove (koren, list, cvet…) kao i oblike u kojima se primenjuju (čaj, tinktura, tonik…). Začinsko bilje u ishrani i tonik za spoljašnju primenu najbezbednije su forme biljnih preparata.

Autor: Life Content

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here