Početna Trudnoća Trudnoća: 5 vrsta infekcija koje su opasne po bebu

Trudnoća: 5 vrsta infekcija koje su opasne po bebu

Prehlada u trudnoći obično nije razlog za brigu, ali postoje infekcije koje mogu da ugroze vaše nerođeno dete. Ako se upoznate sa činjenicama, znaćete kako treba da zaštitite – i sebe i svoje dete.

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

1. Toksoplazmoza

Izaziva je parazit koji živi u nedovoljno kuvanom ili sirovom mesu, nepasterizovanom kozjem mleku, prozvodima na bazi kozjeg sira, na neopranom voću i povrću i mačjem izmetu. Simptomi su slični kao kod gripa ali, u većini slučajeva, infekcija ne pokazuje nikakve simptome. Otprilike trećina žena imuna je na ovu bolest.

Koje su opasnosti po bebu?

Posledice mogu da budu oštećenje vida i mozga – a u nekim slučajevima i pobačaj ili mrtvorođeno dete. Ako se plašite da ste zaraženi, dajte krv na analizu. U slučaju da je nalaz pozitivan, daljim analizama utvrdiće se kada je došlo do infekcije i da li postoji rizik za vašu bebu. Pozitivan rezultat može da znači i da ste u određenom periodu u prošlosti bili zaraženi, ali da ste vi i vaša beba trenutno imuni.

Kako da se zaštitim?

Izbegavajte nepasterizovane proizvode, sirovo i nedovoljno pečeno meso i jaja i uvek detaljno operite voće i povrće. Dodatno ćete biti zaštićeni ako pre jela ili pripremanja hrane budete prali ruke antibakterijskim sapunom. Obavezno nosite rukavice kada praznite mačju posudu sa peskom ili dok obavljate baštenske poslove.

Na sledećim stranama pogledajte još infekcija opasnih po bebu…

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here