Početna Trudnoća Top 10 namirnica za trudnice

Top 10 namirnica za trudnice

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

MESO
Tokom trdunoće organizmu su neophodne dvaput veće količine gvožđa. Ukoliko ne unosite dovoljnu količinu gvožda, osećaćete se umorno i iscrpljeno. U mesu se nalazi gvožđe koje se lako apsorbuje.

SIR
Meki sirevi su zabranjeni u trudnoći. Međutim, vrste sira kao što su mocarela su preporučljive, pošto ćete unosom ove namirnice zadovoljite potrebne količine kalcijuma. Sir je takođe bogat i proteinima.

JAJA
Tokom trudnoće, mnoge žene imaju odbojnost prema mesu, tako da su jaja odlična zamena za unos proteina. Jaja sadrže sve esencijalne aminokiseline koje su neophodne organizmu, tako da za brzu večeru nema boljeg predloga od omleta sa mnogo seckanog povrća i malo sira A za doručak ili užinu – preporučujemo vam kuvano jaje sa zelenom salatom.

OVSENE PAHULJICE
Savšeno bi bilo da svoj dan umesto jutarnjeg peciva ili nekog sendviča, započnete kašom od ovsenih pahuljica. Zašto? Jednostavno zato što su pune složenih ugljenih hidrata koji sporo sagorevaju i oslobađaju energiju dugo nakon obroka. Takođe mogu da pomognu kod snižavanja nivoa holesterola i odlične su za doručak.

ZELENIŠ
Kuvani spanać ima visok nivo folata i gvožđa, dok je kelj dobar izvor kalcijuma. Zeleno lisnato povrće može da se koristi za salatu, varivo, supe i čorbe, jela sa testeninom, ili da se doda u sendvič.

Više saveta potražite u magazinu Mama&beba!

Pratite nas i na Fejsbuku: https://www.facebook.com/mamaibebacom/

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here