Početna Trudnoća Sterilitet i VTO Rešite se netačnih činjenica: 6 najčešćih mitova o vantelesnoj oplodnji

Rešite se netačnih činjenica: 6 najčešćih mitova o vantelesnoj oplodnji

Vantelesna oplodnja podrazumeva stimulaciju jajnika da proizvede više jajnih ćelija koje se u određenom danu ciklusa, pod kontrolom ultrazvuka, izvade zajedno sa folikularnom tečnosti i oplode u spoljnim uslovima te potom u obliku oplođene jajne ćelije ili embriona vraćaju u matericu. Za ovaj proces potrebno je imati zdravu matericu normalnog izgleda, kao i normalne jajnike koji će reagovati na datu stimulaciju.

Foto: Gulliver/Thinkstock
Foto: Gulliver/Thinkstock

Mit: Vantelesna oplodnja je rešenje za sve probleme neplodnosti
Činjenica:
Netačno!
Vantelesna oplodnja je samo jedna od mogućnosti lečenja neplodnosti. Postoje i druge opcije kao što su indukcije ovulacije ili lekovima.

Mit: Vantelesna oplodnja je za bogate ljude
Činjenica: Netačno!
Ulaganje u vantelesnu oplodnju je ulaganje u budućnost i sreću, a to je nemerljivo sa materijalnim stvarima. Ovaj zahvat pomaže parovima koji se bore sa bračnim sterilitetom, te oni, ako ispunjavaju uslove, mogu da se podvrgnu vantelesnoj oplodnji o trošku budžeta Republike Srbije.

Mit: Vantelesna oplodnja je uspešna u svim slučajevima
Činjenica: Netačno!
Proces vantelesne oplodnje je uspešan u do 40 odsto slučajeva.

Mit: Obavljanje vantelesne oplodnje zahteva ležanje u bolnici
Činjenica: Netačno!
Ne zahteva nijednu provedenu noć u bolnici. Radi se o ambulantnom lečenju. Praćenje jajnih ćelija Samo procedura zahteva bolničko praćenje u trajanju od jednog dana.

Mit: Bebe dobijene vantelesnom oplodnjom imaju veći rizik od urođenih defekata
Činjenica: Netačno!
Postoji blagi porast u broju urođenih defekata u odnosu na spontanu trudnoću. Ovo znači da apsolutni rizik da se dete rodi sa urođenim defektom jeste nizak.

Mit: Proces vantelesne oplodnje je opasan
Činjenica: Netačno!
Ovaj tretman je, zapravo, vrlo siguran. Samo 2 odsto pacijentkinja može oboleti od teškog sindroma hiperstimulacije jajnika. Međutim, i ovaj rizik može da se svede na minimum uz strog nadzor lekara i primerenost pacijentkinje.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here