Početna Trudnoća Sterilitet i VTO Nije svejedno kad bebe dolaze: Parovi bi trebalo da planiraju potomstvo što...

Nije svejedno kad bebe dolaze: Parovi bi trebalo da planiraju potomstvo što ranije

U ustanovi GAK “Narodni front” u toku je adaptacija Odeljenja za vantelesnu oplodnju kojom će se omogućiti krioprezervacija, odnosno zamrzavanje embriona u oko 30 odsto slučajeva, tako da pacijentkinja neće morati ponovo da prolazi kroz ceo proces vantelesne oplodnje, što je velika prednost za njeno zdravlje i istovremeno ušteda za državu.

Foto: Promo
Foto: Promo

 

Adaptacija se finansira iz sredstava prikupljenjih tokom velike nacionalne akcije pod nazivom “Nije svejedno kad bebe dolaze” kompanije Nectar. Zahvaljujući ovoj donaciji u iznosu od preko 24 miliona dinara utrostručiće se broj parova koji će dobiti mogućnost da obave vantelesnu oplodnju u svojoj zemlji.

– Kada par prirodnom putem ne može da dođe do začeća i ako nijedan metod lečenja nije uspešan, pristupa se vantelesnoj oplodnji. Proces vođenja trudnoće nastale vantelesnom oplodnjom isti je kao i kod svake druge trudnoće koja je nastala na prirodan način. U ovakvoj situaciji, izuzetno je važno da se parovi jave doktorima koji se bave ovom problematikom. Kod nas su neki parovi postali roditelji i posle 16 i više godina steriliteta. Samo upornost i pravi izbor dovode do cilja – upozorava prof. dr Eliana Garalejić, načelnica Odeljenja za vantelesnu oplodnju GAK „Narodni front“.

Kada je reč o starosnoj granici žena, dr Garalejić navodi da i u slučajevima mlađih od 35 godina, posle godinu dana od nezaštićenih odnosa u kojima nije došlo do željene trudnoće, par bi trebalo da se obrati lekaru, kako bi bilo ustanovljeno u čemu je problem i da bi se, ukoliko je to potrebno, uputio na vantelesnu oplodnju. Ako je žena starija od 35 godina, par bi trebalo da se javi već posle šest meseci, radi ispitivanja i lečenja neplodnosti.

Foto: Promo
Foto: Promo

Ukoliko imamo u vidu da je uspeh vantelesne oplodnje veći kod mlađih žena kao i činjenicu da nekada mora da se uradi više pokušaja vantelesne oplodnje da bi došlo do trudnoće jasan i nedvosmislen je zaključak da je poželjno da parovi planiraju potomstvu što ranije i da ne čekaju pozne godine kada su im šanse manje – zaključila je profesorka Garalejić, savetujući da ako postoji problem da se ostvari trudnoća, najvažnije je da se parovi ubrzo obrate doktorima, da budu uporni i da ne dozvole da ih eventualni neuspesi pokolebaju.

Foto: Promo
Foto: Promo

Nectar kao porodična kompanija smatra kao svoju dužnost i obavezu da kroz aktivnosti kompanije na duge staze podrži instituciju porodice u ovom drušvu. U Srbiji koja je nažalost prva zemlja u Evropi kada je u pitanju bela kuga, svaki treći par koji se odluči na potomstvo ne može da ima decu. Upravo kampanjom „Nije svejedno kad bebe dolaze“ kompanija Nectar želi da skrene pažnju da nije svejedno kad dolazi novi život.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here