Početna Trudnoća Sterilitet i VTO 5 stvari koje bi svaki par trebalo da zna

5 stvari koje bi svaki par trebalo da zna

Prošlo je već nekoliko meseci od kako bezuspešno pokušavate da ostanete u drugom stanju? Ne obeshrabrujte se, evo šta bi trebalo da preduzmete!

Foto; Pixabay/Free Images
Foto; Pixabay/Free Images

Kada dođe do nekog problema, dobra stvar može biti to što je većina informacija dostupna na internetu. Možete da istražite svaku opciju i saznate informacije koje lekar možda nije stigao da vam kaže.

Ali, odakle da počnete? Ako ste uplašeni i zbunjeni, pročitajte ovih pet osnovnih stvari koje morate znati:

1. Morate znati kada i od koga da potražite pomoć
Ne odlažite momenat kada ćete pitati za pomoć! Jeste strašno, i jeste veliki korak suočiti se sa problemom, i verujemo da biste radije sedeli i čekali da se desi čudo, nego da saznate da nešto nije uredu. Ali što duže čekate, manje su šanse da će tretman za koji se odlučite biti uspešan.

2. Morate da se borite za sebe
Ni to nije lako. Kada dođe do problema ljudi se osećaju bespomoćno. Ali takav stav vam neće pomoći. Zato zapamtite- niste bespomoćni! Morate i treba da se izborite za negu koju zaslužujete! Ako vas vaš lekar ne shvata ozbiljno ili vam ne posvećuje vreme govoreći vam da ste premladi da bi imali problem sa sterilitetom, da ste prestari da bi se borili ili da ste gojazni- potražite drugog lekara! Ili makar drugo mišljenje.

3. Nemate čega da se stidite!
Nepolodnost vas ne čini manje vrednim! Ne dozvolite da vas sramota, za koju nema razloga, spreči da potražite pomoć i podršku koja vam je potrebna!

4. Niste sami!
Prema aktuelnim statističkim podacima, tri od četiri žene su imale poteškoće da ostanu u drugom stanju, ali se retko priča o tome. Ako se samo malo potrudite shvatićete da podršku možete pronaću svuda: na terapijama, u grupama za podršku u vašem Domu Zdravlja, u onlajn grupama. I naravno kod porodice i prijatelja. U slučaju da u porodici, niko ranije nije imao sličan problem, sve im objasnite, naučite ih kako da vam pomognu. Sigurno će vas podržati!

5. Sami odlučite koji tretman ćete izabrati
Postoje različite vrste tretmana, dužih ili kraćih, uzimanje lekova oralnim putem ili obavljanjem intervencije… Za koji god da se odlučite, dobro razmislite i ne dozvolite da neko ili nešto utiče na vas. Tretman možete prekinuti i posle godinu i posle pet, možete se odlučiti za vantelesnu oplodnju ili usvajanje… Na vama je! Ista je stvar i kada je reč o novcu. Ako ste odredili limite prema sopstvenim mogućnostima, držite ih se. Nemojte da osećate krivicu. Najvažnije je da znate da imate izbor!

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here