Početna Trudnoća Korisni saveti Šta treba da jedete u 9. mesecu trudnoće?

Šta treba da jedete u 9. mesecu trudnoće?

Najveća želja svake buduće majke jeste da se porodi lako i dobije zdravu bebu! U tome će vam pomoći pravilna ishrana u završnim nedeljama trudnoće

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

Iako mnoge žene drugo stanje doživljavaju kao sjajan izgovor za prekomerno uživanje u kaloričnim namirnicama (naročito u poslednjem mesecu), odgovarajuća ishrana je od ključnog značaja za vaše i bebino zdravlje. Ne brinite, nije sve u svežem voću, povrću i integralnim žitaricama. S vremena na vreme, u jelovnik možete uključiti čokoladu i druge slasne namirnice.

Šta treba da jedete…
… u zadnje 4 nedelje trudnoće

* Bundeva. Gorušica je jedan od čestih problema u poslednjoj fazi trudnoće, a javlja se zbog opuštanja ezofagealnog sfinktera (prstenasti mišić koji sprečava vraćanje želudačne kiseline u jednjak), usled povećane produkcije progesterona. Izbegavajte prženu i začinjenu hranu, jer ona pogoršava ove simptome. Umesto toga, jedite namirnice sa dosta biljnih vlakana, kao što je bundeva.
* Losos. U poslednjim nedeljama trudnoće bebi su i dalje neophodne DHA (vrsta omega-3 masnih kiselina), a losos je odličan izvor ovih korisnih masti. Jedna porcija lososa zadovoljiće vaše dnevne potrebe za ovim materijama. U 100 g lososa ima čak 1,46 g DHA. Ipak, imajte na umu da stručnjaci ne preporučuju više od dve porcije masne ribe nedeljno.
* Jogurt obogaćen vitaminom D. Kad poželite nešto slatko, pojedite jogurt/kiselo mleko obogaćeno vitaminom D i iseckajte u njega neko sveže voće. Jogurt sadrži kalcijum, a dodati vitamin D olakšava organizmu da apsorbuje ovaj mineral. Inače, u završnom tromesečju trudnoće znatno se povećava apsorpcija kalcijuma, jer se tada formiraju bebine kosti.

Šta treba da jedete…
… tri dana pre termina za porođaj

* Leblebije. U ovoj fazi trudnoće, opstipacija je vrlo česta pojava. Peristaltika gastrointestinalnog trakta se usporava, a posledica toga je otežano pražnjenje creva. Da biste se izborili s ovim problemom, jedite više namirnica bogatih biljnim vlaknima, kao što su leblebije.
* Smokve. U bebinom organizmu pre rođenja stvaraju se rezerve gvožđa. Ovaj mineral je neophodan za prenos kiseonika, pravilnu funkciju placente i razvoj ploda. Smokve su bogate gvožđem, što ih čini poželjnom namirnicom u ovoj fazi trudnoće. Jedna porcija (nekoliko smokvi) sadrži 3 mg gvožđa i 5 g biljnih vlakana, zbog čega je ovo voće efikasno sredstvo za sprečavanje opstipacije.
* Praziluk. Nesanica može da bude stvaran problem u finalnim danima trudnoće, naročito zbog toga što nastojite da se odmorite i prukupite snagu za porođaj. Ukoliko ne možete da zaspite, ili se noću često budite, uključite u ishranu više namirnica s kalcijumom, kao što je praziluk – one pomažu mozgu da stvara melatonin (hormon koji promoviše san).

Šta treba da jedete…
… na dan porođaja

* Mango. Konzumiranje namirnica bogatih vitaminom C povećaće elastičnost kože tokom porođaja. Mango je najbogatiji izvor ovog vitamina, a u tu kategoriju ubrajaju se još i pomorandže, papaja, grejpfrut i jagode.
* Orasi. Ovo jezgrasto voće sadrži dosta fosfora, koji učestvuje u izgradnji bebinih kostiju i zuba. Osim toga, on je veoma važna komponenta DNK. Beba se rađa sa oko 20 g fosfora u organizmu, od kojih se veći deo akumulira u poslednjih osam nedelja intrauterinog života. Ovaj mineral igra važnu ulogu i tokom porođaja: odgovoran je i za pravilno zgrušavanje krvi i mišićne kontrakcije.
* Lubenica. Ako je termin porođaja u letnjim mesecima, u svoj jelovnik treba da uvrstite i ovu supernamirnicu. Ona je odličan izvor holina, hranljive materije koja se prenosi s majke na fetus, a pomaže u pravilnom formiranju moždanih ćelija. Za kvalitetan san i pokretljivost mišića – važne faktore u pripremi za porođaj – potrebno je da u organizmu imate dovoljno ovog mikronutrijenta. Visok sadržaj vode (92%) u lubenici je dodatna korist, jer vam olakšava da unesete dovoljnu količinu tečnosti.

Ostatak teksta pročitajte na sledećoj strani…

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here