Početna Trudnoća Seks u trudnoći: Najčešća pitanja i odgovori

Seks u trudnoći: Najčešća pitanja i odgovori

Bez obzira na to da li im je seksualni život bogat ili bi želele da bude takav (a nije!), lepša polovina čovečanstva svoja intimna iskustva (pozitivna ili negativna) uglavnom čuva za sebe.

seks u trudnoci

U tom pogledu, trudnoća je veoma specifična – kod nekih trudnica libido se smanjuje, dok se kod drugih razbuktava, naročito posle trećeg meseca trudnoće. Žene tada bivaju zbunjene i pomalo uplašene – imaju potrebu za čestim vođenjem ljubavi ali se ne usuđuju da je i iskažu. Neke se plaše se da će ih partner pogrešno razumeti, druge misle da bi time dovele bebu u opasnost, dok treće, pak, imaju pogrešnu predstavu o svom fizičkom izgledu, te smatraju da žena sa velikim stomakom ne može da bude privlačna… Da li ima mesta snebivanju ili su sve ove pretpostavke neosnovane? Evo šta o tome misle stručnjaci…

DA LI JE SEKS BEZBEDAN PO BEBU?

Plod “pliva” u amnionskoj kesi unutar materice, bezbedno ušuškan vodenim “jastucima”. “Razdaljina” od grlića materice do vagine prirodno je “odmerena”, tako da prosečan penis ne može da dosegne do njega. Ukoliko vaša trudnoća nije rizična, nema razloga za zabrinutost. Dakle, svaka trudnica kod koje je lekar ustanovio normalnu trudnoću, može da vodi ljubav onoliko često koliko joj to prija.

DA LI POSTOJE POZE KOJE SU ZABRANJENE?

Partneri treba da vode ljubav u položaju u kojem nijedno od njih ne oseća nelagodnost ili bol. Koja će to poza biti, zavisi od stadijuma trudnoće i fizičke kondicije partnera. Ipak, u poslednja dva meseca, trebalo bi izbegavati položaj u kojem muškarac vrši direktan pritisak na trudničin stomak – najpogodniji je onaj u kojem je ona odozgo. Mnogi seksolozi budućim roditeljima preporučuju da vode ljubav u tzv. “banana” pozi u kojoj je žena leđima okrenuta ka svom partneru.

ZAŠTO SAM UVEK SPREMNA ZA LJUBAV?

Pojačani libido sasvim je normalna pojava u trudnoći, naročito u drugom tromesečju. Tada se u organizmu trudnice stvara dodatnih 30 odsto krvi i limfe koja, cirkulišući kroz telo, dovodi do oticanja tkiva vagine i uvećanja klitorisa. Osim toga, mlečne žlezde se uvećavaju, čineći bradavice osetljivim i na najmanji dodir, tako da nije čudno što postoji pojačana potreba za vođenjem ljubavi.

ZAŠTO SAM IZGUBILA ŽELJU ZA SEKSOM?

Mnoge trudnice imaju zdravstvenih problema tokom prva tri i poslednja dva meseca trudnoće. U početku se javljaju mučnina, povraćanje i zamor, a na kraju trudnoće žale se na težinu, bolnu kičmu, otečene noge, gorušicu… Učinite sve što je potrebno da otklonite ove tegobe, sigurno ćete se bolje osećati, a samim tim i poželeti neki oblik razmene nežnosti sa svojim partnerom.

DA LI ĆE ME ON HTETI OVAKVU?

Mnogo žena smatra da su trudničke obline neprivlačne za pripadnike suprotnog pola. Međutim, radi se o čistoj ženskoj uobrazilji, a ne o stavu muškaraca, što je dokazala i anketa: čak 93 odsto budućih očeva izjavilo je da su im se supruge tokom trudnoće prolepšale i postale poželjnije, naročito zbog bujnijeg poprsja.

KAKO DA SE MAZIMO KADA MI CURI MLEKO IZ DOJKI?

Tokom poslednjih mesecima trudnoće dešava se da iz dojki iscuri nešto kolostruma, pa se zbog toga ne preporučuje stimulacija bradavica tokom predigre. Međutim, pošto dojke nisu jedina ženska erogena zona, neka se vaš partner usredsredi na neku drugu i možete da se mazite do mile volje.

MOŽE LI ORGAZAM DA IZAZOVE PREVREMENI POROĐAJ?

Ne može. Tačno je da u toku orgazma i nakon njega dolazi do blagih kontrakcija materice, ali to nisu one koje dovode do početka porođaja. Štaviše, bebi će prijati blago “ljuljuškanje” izazvano orgazmom, kao i priliv hormona sreće koji se tada oslobađa u organizmu buduće majke.

ŽELITE NJEGOV DODIR, ALI NE I KOMPLETAN SEKSUALNI ČIN?

Ukoliko iz bilo kojeg razloga ne želite da “idete do kraja”, već samo da se mazite i razmenjujete nežnosti, onda to učinite tako. Postoji mnogo načina da budući mama i tata uživaju jedno u drugom a da to ne uključuje penetraciju. Svaki fizički kontakt, uključujući masažu, oralni seks, stimulaciju erogenih zona, poljupce i ostale nežnosti, jačaju osećanje bliskosti među supružnicima i eliminišu stres. Tačno je da je za muškarce ova metoda malo “naporna”, ali bolje je i tako nego nikako, zar ne?

ZAŠTO SANJAM “SOČNE” SNOVE?

U telu trudnice stvara se ogromna količina polnog hormona estrogena. Da bi vam bilo jasno o kojoj količini se radi, evo “računice”: za jedan dan trudnoće, vaš organizam proizvede onoliko estrogena koliko bi inače izlučio za tri godine! Prema tome, ne treba da vas čudi to što noću sanjate “masne” snove!

Izvor: Life Content

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here